Google yapay zeka sohbet robotu Gemini’nin olimpiyat konulu reklamını gelen tepkiler nedeniyle yayından kaldırdı. Reklamda küçük bir kız ve babası Gemini'ı kullanarak bir Olimpiyat sporcusuna mektup yazıyor.

Google yapay zeka tabanlı sohbet robotu Gemini’ın tanıtımını Olimpiyat gündemiyle birleştirerek bir reklam filmi hazırladı. ‘Sevgili Sydney’ adlı reklam küçük kızı koşuya meraklı olan bir babanın gözünden anlatılıyor.

Amerikalı kız çocuğu Avustralyalı engelli koşucu Sydney McLaughlin-Levrone’a hayrandır. Ona olan sevgisini bir mektupla anlatmak ister. Baba da bu mektubu yazmak için yapay zeka botu Gemini’a danışır ve mektubu yazarlar.

Reklam çok sayıda eleştiri alınca Google önce savunduğu reklamını sonra geri çekti. Açıklamasını “Her ne kadar reklam yayınlanmadan önce iyi test edilmiş olsa da geribildirimler doğrultusunda reklamı olimpiyat rotasyonumuzdan aşamalı olarak çıkarmaya karar verdik” sözleriyle yaptı.

Kimi neden rahatsız etti

Kimilerine göre Apple’ın yaratıcılıkla ilişkili her türlü nesnenin sıkıştırılıp iPad içine konduğu Crush reklamı kadar rahatsız edici olan ‘Dear Sydney’e gelen eleştiriler ‘Yapay zeka tarafından oluşturulan mesajların ne kadar güvenilir olduğunu sorguluyor. Yapay zeka tarafından oluşturulan duygusal mesajlar samimi bulunmuyor, gerçek insan duygularını yansıtmıyor. Yapay zekanın duyguları manipüle etme potansiyeli endişe verici.