Bugün sizi çoğumuzun sevdiği, el işçiliği çok, hazırlığı zahmetli, yemesi ise pek keyifli bir ürün ve onu servis eden bir restoranla tanıştıracağım. Bebe İçli Köfte.
Suadiye’deki Bebe, dış ve iç dekorasyonu ile klasik içli köfte & mantı evlerinden biraz faklı. Son derece yalın ve modern bir dekorasyon ile karşılanıyorsunuz. Pırıl pırıl bir dükkan, hem havadar hem güzel ışık alıyor, otururken ferah hissediyorsunuz. Yarı açık bir mutfakları olmasına rağmen içeride hiç rahatsız edici koku da yok. Çalışanlar güler yüzlü, aile işletmesi havası var. Hızlı yiyip kalkılabilecek bir mekan ama bir süre oturmak da isterseniz gayet konforlu.
Asıl önemli olan tabii ki yemek! Burası Elazığ yöresine özgü içli köfte imalatı ve servisi yapan küçük tatlı bir restoran. İmalatı Elazığ’da yapıyorlar, modern güzel bir tesis kurmuşlar. İsterseniz donuk olarak ‘map’ ambalajlı içli köfte satın alabilirsiniz, isterseniz oturup yiyebilirsiniz. Aynı zamanda paket servis de var.
İçli köfte bildiğiniz gibi en çok Güneydoğu bölgesinde yorumlanan ama temelde iki ana malzemenin başrolünde hazırlanan çok emek işi bir yemek. Bulgur ve kıyma olmazsa olmazı. Çeşidi bol: Dışı sadece bulgurlu, bulgurlu irmikli, etli bulgurlu… İçi dana kıyma, kuzu kıyma, cevizli / cevizsiz, acılı, acısız… Kızartması, haşlaması, farklı şekilleri, dilden dile değişen isimleriyle çeşitlenen gastronomik kıymeti yüksek aynı zamanda lezzetli ve doyurucu…
Ehh daha ne diyelim, küçük olsa da etkisi büyük bir yemek olmasına şaşmamalı.
Elazığ’ın lokmalık haşlama köfteleri
Her yörenin içli köftesinde başka yorumlar yapıldığını kabul ettikten sonra Bebe’nin elinden çıkan lokmalık köfteleri biraz detaylandıralım. Elazığ yöresine ait olduğunun vurgusunu yapıyorlar. Sadece haşlama çeşitleri var ama klasik olan dışında dışı etsiz içi etli, içi dışı etsiz vegan, tiftik etli, kuzu kıymalı çeşitleri de koymuşlar. İçli köfte yanı sıra bir çorbaları var, yörenin tarhanasından kış çorbası, maş fasulye piyazı, yoğurtlu acı biberli klasik atom bir de el açması mantı.
Benim favorim içli köfteler, yan ürünlerden çorbayı daha önce içmiştim, mantıyı da bu yazıyı yazmak için gittiğimde tattım. Tadım notlarında bahsedeceğim ama içliler dükkanın imza yemekleri.
İçli sunumları hem şık hem de lezzetli bir kombinasyonla yapılıyor, emaye tabaklarda süzme yoğurt ve patlıcan söğürme ile servis ediliyor. Yanında bir de esmer ekmekler geliyor. İlk başta bana pek anlamlı gelmedi ama tabağı sıyırmak için gerekebiliyor, tabak da sıyrılası onu söyleyeyim.
Küçük bir yapıcı eleştiri olsun, o ekmek yerine biraz daha farklı belki dilim kepek veya tam buğday ekmeği değil de küçük boy tek bir adet taş fırın pidesi veya ekmeği sanki daha uyumlu olurdu. Göreceli bir yorum…
Porsiyonları 7 veya 10 adet olarak sunuyorlar. Sayıları kulağa çok geliyor ama her bir köfte lokmalık veya 2 lokmalık olduğu için inanın çok değil.
Şöyle bir güzellik düşünülmüş, istediğiniz porsiyonu sipariş edip diğer köftelerin de tadına bakmak isterseniz 1’er adet ilave alabiliyorsunuz. Bu bence süper bir fikir, bugünkü yemeğimde ben menüde yeni gördüğüm kuzu kıymalı olandan bu şekilde 3 adet ilave aldım porsiyona ilave olarak tam kararında geldi.
Sunum hoş, ortam güzel, lezzet gayet iyi peki ya fiyatlar?
7’li porsiyonlar 240-396 lira, 10’lu porsiyon 303-528 lira arasında değişiyor. Mantı 310, tek içli köfteler 21-41 lira arasında. Uzun lafın kısası bir de içecek ilavesi ile doymak için kişi başı 400-500 lira civarında harcıyorsunuz.
Fiyat performans dengesi
Fiyat eleştirisi yapmak pek hoşlandığım bir şey değil çünkü günümüzde gerçekliğini ve mantığını kaybetti. Ürün maliyetleri ile hesap yaparsanız son derece aldatıcı olacaktır çünkü büyük maliyet artık kira, vergi, personel. Biraz daha ekonomik olmasını tabii ki tercih ederdim ama kendim de bir işletme sahibi olarak empati yapınca Bebe’ye hak veriyorum.
Burada önemli olan değerlendirme bence yediğiniz yemeğin kalitesi karşısında verdiğiniz paraya değip değmediği. Bence fiyat performans dengesi yerinde.
Son olarak eklemek isterim, geleneksel ürünlerin yanı sıra modern dokunuşların da olması memnun edici. Özellikle vegan, vejetaryen çeşitleri iyi fikir.
Tadım notları
Klasik (İçi dışı etli):
Aslında benim favorimdi ancak bugün tattığım bir başka çeşit önüne geçti. Yine de gerçekten lezzetli ve tüm içli köftelerin dış katmanı incecik. Genelde yediğim haşlama köftelerde ceviz çok görmedim ama Bebe’nin içlileri cevizli.
Ruhi (dışı etsiz içi etli):
Ben et sever olduğum için dışı etli olan kıvam olarak da daha elastik bir yapıya sahip olduğundan benim hoşuma gidiyor ama bu da apayrı bir ipeksi dokuya sahip. İç harcı zaten klasik ile aynı.
Kuzu (dışı etsiz içi kuzu kıymasından):
Bunu menüde yeni görüp bugün denedim. Kesinlikle favorim, süper lezzetliydi. Mevsimsel diye belirtilmiş, ne kadar süre menüde kalacak bilemiyorum ama umuyorum hiç çıkmaz.
Tiftik (dışı etsiz içi uzun pişmiş dana kaburga eti):
Bu da keyifli bir yorum olmuş ama 1 porsiyon yemek yerine birkaç adet alıp yancı yapmayı tercih ederim.
Veggie ve Vegan
İkisini de henüz denemedim ama ilk fırsatta tadacağım. Bence bu modern yorumlar oldukça rağbet görüyordur.
Bebe Kış Çorbası
Sebzeli bir Elazığ tarhanası. Sevenler için besleyici bir çorba.
Maş Bebe Salatası
Maş fasulyesini severim ama burada tatmadım, diğer çeşitler ile doymayı tercih ettim.
Bebe Atom: ben atomcu değilimdir, açıkçası bir özelliği olduğunu düşünmüyorum sevenleri için bir yancı olacaktır.
Bohça Mantı
Şimdi burada söylemek istediğim birkaç şey var. El açması olduğu belli, el emeğine hürmeten hoş bir mantı demeliyim. Buradan sonrası tamamen alışılmışlık ve zevkime göre yorumlarım olacak. Ben mantıyı et veya tavuk suyunda pişirmeyi severim. Suyuna tuz da konmalıdır kesinlikle bunun sebebi şudur: Tuzsuz bir suyla pişen mantı, hamuru ve iç harcındaki var olan tuzu da yüksek oranda kaybeder. Aynı zamanda tuz hamuru sıkı tutar yumuşamaz. Bir diğer mantı hassasiyetim domates veya salça sosudur. Benim için bu da olmazsa olmazdır. Bebe’nin mantısı çok tuzsuz, sadece yoğurt ve biraz biberli yağ ile servis ediliyor. Bu şekilde sevenlere diyecek sözüm yok örneğin babam… Afiyet olsun baba!
Ancak sonradan üzerine serpilen tuz pişerken aldığı tuza eş değildir. Fazla tuz çok kötüdür ancak lezzet için de tuz dengesi önemlidir. Yine de dediğim gibi bu da bir tercih.