Her yıl 50 milyar dolarlık ürünün satıldığı, 25 milyar dolarlık ikinci el dönüşümünün olduğu lüks saat pazarına ilgi azalıyor. Salgın bitti, zenginler artık parayı gezmeye harcıyor. Kripto zengini pek yok, süper zenginler de alacaklarını çoktan aldı.

Küresel ekonominin geleceğine dair belirsizlikler lüks harcamaları ve müşteri sayısını azaltıyor. Amerikan The Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan habere göre, kriptonun yükseldiği dönemde lüks ürün piyasalarının en hızlı oyuncusu olan kripto zenginleri bu piyasada geçen yılın ortalarında yeniden başlayan canlanmaya rağmen artık yoklar.

Süper zenginler ise bugüne kadar alacaklarını çoktan aldılar bile. Hemen hemen her kategoride fiyatların düştüğü görülen lüks piyasasında kötü gidişten en çok etkilenen kategori ise lüks saatler. Uzmanlara göre lüks saat piyasasının geleceği hakkında doğru tahminde bulunabilmek için ikinci eldeki fiyatlara bakmak lazım. İkinci elde de hızlı düşen fiyatlar yeni lüks saat satışlarının toparlanmasının hayli zaman alacağını gösteriyor.

Lüks saatler geçen çeyrekte Avrupa’da bu piyasanın en kötü performans gösteren kategorisi. Cartier ve Vacheron markalarının sahibi Richemont lüks ve pahalı saatlerinin satışının yüzde 13 düştüğünü açıkladı. LVMH’nin saat ve mücevher bölümünün satışlarındaki düşüş yüzde 4, Hermes’te ise yüzde 4,9 oldu.

Saat sektörü alışılmadık derecede canlı bir ikinci el piyasasına sahip olmasıyla bilinir. Her yıl yaklaşık 50 milyar dolarlık yepyeni lüks saat satılır. Sektör veri sağlayıcısı WatchCharts.com’un tahminlerine göre de ikinci elde de 25 milyar dolarlık iş olur.

Danışmanlık şirketi Bain&Co’ya göre, 2023 yılında ikinci elde toplam birinci eldeki satışların yüzde 12’si kadar satış oldu. Diğer lüks ürünlere göre değerlerini daha iyi koruma eğiliminde olan saatlerde ikinci el satışları Watchfinder.com gibi yeniden satış web siteleri sayesinde daha kolay ve şeffaf hale geldi.

Ancak lüks markalar son zamanlarda iki farklı alıcısını kaybetti. Pandemi döneminde birikimlerini pahalı saatlere harcayan tüketiciler, seyahat gibi başka zevkleri için para harcayabilmeye başlayınca kendilerini geri çektiler.

WatchCharts.com’un kurucusu Charles Tian’a göre, spekülatörler de artık bir süre için alternatif yatırım aracı olarak lanse edilen pahalı saatlerden satın alıp takas ederek yatırım portföylerini çeşitlendirdi.

Rolex’in en gözde modellerinden biri Daytona. Mağazada beklemeyi göze alırsanız 14 bin 500 dolar ama kapıdan çıkar çıkmaz 47 bin dolara satabilirsiniz.

İkinci el saat yenisinden pahalı

Koleksiyoncular markaların mağazalarındaki bekleme listelerini pas geçmek için yüksek meblağlar ödemeye razı olduklarından, bulunması zor modellerin ticareti iyi para kazandırıyordu.

WatchCharts.com’un verilerine göre, Mart 2022’deki lüks saat çılgınlığının zirvesinde yeni olarak 14.550 dolara satın alınabilen bir Rolex Daytona ikincil piyasada hemen 47.000 dolara yeniden satılabiliyordu.

Marka, arzı yapay olarak düşük tuttuğu için Rolex Daytona’yı ikinci el satın almak hâlâ yenisinden daha pahalı. Ancak yeniden satış primi yüzde 43’e düştüğü için arbitraj artık daha az cazip hale geldi.

Yüksek stok nedeniyle bekleme süresi kısaldı

Spekülatörler de ellerinde stok kalmaması için geri adım attı. Saat satılan web sitelerindeki mevcut envanter yükseldi. Stok bolluğu nedeniyle 2021’de bu sitelerde üç haftadan kısa sürede satılan bir Rolex bugün yüksek stok nedeniyle üç aydan uzun süredir piyasada duruyor. Şu anda el değiştirmesi yaklaşık 6 ay süren Patek Philippe saatler için ise bekleme süresi geçmişte daha da uzundu.

Gelişmeler artık markaların mağazalarındaki nadir saatlere sahip olmak için spekülatörlerle rekabet etmek zorunda kalmayan saat uzmanları için iyi haber. Müşteriler hâlâ belirli modelleri hemen satın alamıyor ancak bekleme listeleri kısalıyor.

Patek Philip’in Nautilus modeli. Firma düşen talebi yönetmeye çalışıyor.

Patek Philippe gibi sipariş birikimi olan markalar, bu çöküş sırasında satışları sabit tutmak için bastırılmış talebe güveniyor. LVMH’nin sahip olduğu TAG Heuer ve Hublot gibi daha az rağbet gören markalar için ise görünüm ise daha karışık.

Ciddi saat koleksiyoncuları hangi modellerin değerini koruduğunu yakından takip ediyor ve ikinci el fiyatı düşen bir saate para harcama konusunda isteksiz davranıyor. Yeniden satış platformlarında saat değerlerinin dokuz çeyrek üst üste düşmesinin talebi azaltacağı ve en üst düzey markaların birincil piyasada fiyatları yükseltmesini zorlaştıracağı ortaya çıktı.

Öyle görünüyor ki, satış piyasası yeniden istikrara kavuşana kadar lüks saat markaları zor günler geçirecek.

Çinliler harcamalarını kısınca lüks markaların piyasa değeri dört ayda 250 milyar dolar eridi

Ekonomik belirsizlik arttı, lüks tüketim markalarının hisseleri sert düşüyor