Merriam-Webster 'sahici' olana arzumuzun her zamankinden daha yoğun olduğu gerekçesiyle yılın kelimesini 'otantik' (authentic) olarak seçti.

ABD’nin en prestijli sözlüklerinden Merriam – Webster yılın kelimesini ‘otantik’ olarak açıklarken “Her zamankinden daha fazla düşündüğümüz, konuştuğumuz, arzuladığımız ve yargıladığımız bir terim” dedi.

Sözlüğe göre otantik kelimesi her zaman kullanılan bir kelime ancak 2023’te ‘yapay zeka’, ‘ünlülerin dünyası’, ‘sosyal medyadan çıkan hikayeler’ ve ‘kimlik’ gibi konularla birlikte daha da önem kazandı.

Collins Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Yapay zeka

Otantik ‘sahte veya taklit olmayan’, ‘sahici’, ‘gerçek’ anlamlarına geliyor. Ayrıca İngilizce’de ‘Kişinin kendi kişiliğine, ruhuna veya karakterine sadık olması’ anlamında da kullanılıyor. Sözlük ‘Açıkça arzu edilen bir nitelik olmasına rağmen, otantik sözcüğünün tanımlanması zor ve tartışmaya açık olduğunu’ söylüyor ve birçok insanın kelimeyi daha iyi anlamak için sözlük karıştırdığını belirtiyor:

Taylor Swift de otantik sesini arıyor

“Otantik, ister toplumsal ister kişisel olsun, genellikle kimlikle bağlantılıdır. Otantik ile sıklıkla kullanılan bir araya kelimeler arasında mutfak ve yemeğin yanı sıra benlik ve ses de yer alır. Şarkıcılar Lainey Wilson, Sam Smith ve özellikle Taylor Swift gibi ünlüler 2023 yılında ‘otantik seslerini’ ve ‘otantik benliklerini’ aradıklarına dair açıklamalarıyla manşetlere çıktılar.

Yapay zekanın yükselişi ve deepfake videolar, oyuncuların sözleşmeleri, akademik dürüstlük ve çok sayıda başka konu üzerindeki etkisiyle birlikte ‘gerçek’ ve ‘sahte’ arasındaki çizgi giderek bulanıklaştı. Bu yüzden markaların, sosyal medya fenomenlerinin ve ünlülerin en çok istediği şey “otantik olmak.”

Merriam-Webster sözlüğü, 2022’de yılın kelimesi olarak bir kişinin kendi gerçeklerini ya da inançlarını sorgulamasına neden olacak ölçüde manipüle edilmesi anlamına gelen ‘gaslighting’i seçmişti.

Cambridge Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Halüsinasyon görmek