Dünyanın en çok çevrilen kitabı Küçük Prens'in daktilo ile yazılmış nadir bir kopyası 1,25 milyon dolara satışa çıkıyor. Bu kopyayı özel kılan ise sayfalarında yazarı Antoine de Saint-Exupery’nin el yazısı düzeltmeleri olması. 

‘Küçük Prens’ dünyanın en ünlü çocuk kitabı. Çocukluğunda ya da hayatının bir evresinde bu kitabı okumayan az sayıda insan olduğunu tahmin etmek güç değil. Dini metinler dışında dünyanın en çok dile çevrilen kitabı Küçük Prens’in çok özel bir kopyası satışa çıkıyor.

Bir kere bu kopyadan yalnızca üç tane var ve bu satışa çıkan ilk daktilo ile yazılmış kopya. Ve en önemlisi sayfalarında yazarı Antoine de Saint-Exupery’nin el yazısıyla yaptığı düzeltmeler var.

Kitabın en ünlü cümlelerinden birinin ilk kez bu kopyada yazarın el yazısıyla düzeltme olarak yer alıyor: “On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux”… Tomris Uyar-Cemal Süreyya çevirisiyle “İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.”

Kitabı satışa çıkaran Londra merkezli Peter Harrington’dan uzman Sammy Jay daha önceki taslaklarda yazarın bu cümleyle oynadığını, kafasında fikirlerin gidip geldiğini anlatıyor. Bu daktilo ile yazılan kopyada yazarın sonunda istediğine ulaştığını ve o meşhur cümlenin tamamının yazılışına şahit oluyorsunuz.

Bu özel kitabın satış fiyatı 1,25 milyon dolar. 20-24 Kasım’da Abu Dabi Art sanat fuarında sergilenecek ve satışa sunulacak.

‘Küçük Prens’ 1943’te ABD’de Fransızca ve İngilizce olarak basıldı. Ardından 1946’da Fransa’da… Antoine de Saint-Exupery’nin Fransa Nazi işgali altında olduğu sırada sürgün yaşadığı New York’ta kaleme aldığı kitap yıllar içinde dünyanın en ünlü kitaplarından biri oldu.

Kitabın diğer iki daktilo kopyasından biri  Teksas’taki Harry Ransom Center’da diğer ise Paris’teki Fransa Milli Kütüphanesi’nde.

Küçük Prens gülü ve tilkisiyle sahnede!