ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Big Basin Redwood Ulusal Parkında birkaç saatlik bir yürüyüş, 10 gün süren bir hayatta kalma macerasına dönüştü. Yolunu kaybeden adam su içerek hayatta kaldı, bulunduğunda 13 kilo birden zayıflamıştı.

Amerika’nın en eski ulusal parkı olan Big Basin Redwood Ulusal Parkı, Kuzey California’da, okyanus kıyısında devasa bir alanı kaplıyor. Park, San Francisco kentinin güneyinde, yakınındaki yegane şehir ise Santa Cruz.

34 yaşındaki Lukas McClish işte bu parkta birkaç saatlik bir orman yürüyüşüne çıkmak istedi ama o basit yürüyüş, adamın yolunu kaybedip parktan bir türlü çıkamaması yüzünden 10 günlük bir hayatta kalma macerasına dönüştü.

Lukas McClish 11 Haziran’da yürüyüş ayakkabılarını, pantolonunu giydi, üstüne bir şey bile giymeden çıktı. Bir arkadaşından duyduğu yakınlardaki kayalığı görmek için yürüyüş yapacaktı. Yanında bir fener, bir de katlanan makas vardı. Yolu bulabileceğinden emindi çünkü orman yürüyüşleri yapan tecrübeli bir doğa adamıydı. Ancak hesaba katmadığı bir şey vardı. 2020’deki orman yangınından sonra Ulusal Parkta arazi yapısı tamamen değişmişti. Yön bulmada faydalanabileceği patikalar, geyiklerin geçiş yollarında bıraktığı tipik izler; hiçbiri yoktu.

Yürüyüşüne başladıktan birkaç saat sonra yolunu kaybettiğini anladığında fena halde ‘hazırlıksız’ yakalandığını da gördü. İlk başta bu talihsiz olayı doğada hayatta kalma becerilerini test etme fırsatı olarak gördü. Bulduğu derelerden su içerek hayatta kalmaya çalıştı: “Bir tür su diyeti yaptım. Günde yaklaşık altı litre su içerseniz bir süre yemeye ihtiyacınız olmuyor.”

Ancak beşinci gün artık medeniyete dönmenin yollarını bulmak zorunda olduğunu anladı: “Güneşi takip ettiğim sürece sonunda yolumun okyanusa çıkacağını biliyordum ama en yakın okyanusun ne kadar uzakta olduğunu bilmiyordum.”

Bilmemesi de normal, çünkü ulusal park sahiden devasa boyutlarda. Şöyle düşünün: Parkın içindeki yürüyüş yollarının toplamı 130 kilometre.

16 Haziran’da söz verdiği gibi Babalar Günü yemeğine gitmeyince ailesi endişelendi, kayıp ihbarı yaptı. 300 kişilik arama kurtarma ekibi McClish’i aramaya koyuldu.

McClish yalnızca üç saat sürecek bir yürüyüşe çıktığını sanıyordu.

Sekizinci gün birileri duyar umuduyla yardım çığlıkları atmaya başladı. Bu çabası onu sonuca yaklaştırdı. Polis yardım isteyen birinin bağırışlarını duyduğuna dair ihbarlar aldı. 10’uncu gün artık hipotermi başlıyordu ki bir arama kurtarma köpeği çalıların ardında belirdi. Hemen ardından park korucuları…

McClish’in kurtarıldıktan sonra ailesiyle buluştuğu anların fotoğraflarında hem sevinci hem de 10 günlük çilesi yüzünden okunuyordu.

Dört yaşındaki kayıp çocuk ormanda neredeyse 24 saat tek başına kaldı