Erzurumlu emekli spor eğitmeni 72 yaşındaki Eren İltir mahalledeki çocuklara gönüllü paten dersi veriyor. Mahallede terzi atölyesi açan, bu arada paten tamiri de yapan İltir, patene 1966 yılında buz pateni yaparak başlamış.

Erzurum’da yaşayan ve uzun yıllar tekerlekli paten, buz hokeyi, curling ve yüzme eğitmenliği yaptıktan sonra emekli olan iki çocuk babası antrenör Eren İltir sekiz yıl önce Palandöken ilçesindeki Hüseyin Avni Ulaş Mahallesi’nde küçük bir atölye kurdu.

Atölyede ayakkabı, çanta, valiz, deri mont boyama, tekerlekli ve buz pateni tamirine başlayan İltir gönüllü olarak mahalledeki çocuklara tekerlekli paten eğitimi de vermeye başladı. İlerleyen yaşına rağmen mahallede patenle dolaşan İltir ömrünün yettiğince çalışmayı hedefliyor.

Antrenör  İltir AA muhabirine 1960’lı yıllarda buz patenine başladığını belirterek aralarında sürat pateni branşında dünya yedincisi olan milli sporcu oğlu Serdar İltir’in de bulunduğu çok sayıda sporcu yetiştirdiğini söylüyor.

İltir aynı zamanda patenlerin tamirini yapıyor.

Emekli olduktan sonra kulüpleri kapatıp baba mesleği terzi ve tamir işleri yapmaya başladığını anlatan İltir “Aynı zamanda buz patenine ve tekerlekli patene yabancı değilim. Patenlerin tamirini yapıyor, yeniliyorum” diyor.

En büyük hayali buz pateninde jübile yapmak

İltir en büyük hayalinin ulusal ya da kültürel bir etkinlikte ömrünü adadığı buz pateninde jübile yapmak olduğunu söylüyor. Atölyenin bulunduğu mahalle ve çevre mahallelerdeki çocuklara sekiz yıldır paten öğrettiğini, çok sayıda çocuğu spora kazandırdığını anlatıyor: “Çocukların patenlerini tamir ediyor ve tekerlekli paten dersi veriyorum, ücret almıyorum. Eğitim işinden zevk alıyorum. Çocuklar zaten bu sporu seviyor. Hedefimiz çocuklara faydalı olmak, ayrıca bir belediyenin desteğiyle yazın tekerlekli, kışın da buz pateni yapılacak 600 metrekarelik sosyal alan oluşturulması ve çocukların aileleriyle buralarda güzel vakit geçirmesi.”

Eğitim alan çocuklardan Eslem Sedef Çelik de İltir’i çok sevdiklerini belirterek “Eren hoca üç ay içinde bizi çok iyi seviyeye getirdi, ücret almıyor, bozulan patentlerimizi tamir ediyor. Hocamızdan çok memnunuz” diyor. Bir diğer öğrencisi Eslem Nur Arslan da İltir sayesinde paten kullanmayı öğrendiğini, ileride milli sporcu olmayı hedeflediğini anlatıyor.

Tarihi “Çınar Altı”nın simgesi Hüseyin Avni Dede, “Ben çınara dönüştüm, Çınar da bana” diyor