Kozmetik alışverişinde etiket okuryazarı olmak, etiket yanılgısına düşmemek, sahte ürünleri tanımak için yeni bir başvuru kaynağınız var: Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği 'Tüketici El Kitabı'nı yayımladı.

Bir kremin etiketinde hipoalerjenik yazması alerji yapmayacağı anlamına gelir mi?

Alacağınız rujun kokulu olup olmadığını ambalajı açmadan anlayabilir misiniz?

Bir ürünün üstünde kocaman ‘3’ rakamı var, bu nedir?

Hazır soruları sormuşken yanıtlarını da verelim:

Hipoalerjenik terimi bir ürünün alerji riskini azalttığı iddiasını ifade eder. Hipoalerjenik ürünler test edilmiştir ancak herkesin cilt yapısı ve alerji riski farklı olduğundan hipoalerjenik olarak etiketlenen bir ürün bile bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir.

Rujun içeriğinde ‘Vanillin’ yazıyorsa kokulu demektir.

‘3’ rakamı ürünün otomatik ve standardize edilmiş makinede doldurulduğu anlamına gelir.

Yüzlerce içerik ve sembol

Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği’nin (KÜAD) yayımladığı ‘Tüketici El Kitabı’yla bu ve benzeri soruların yanıtlarını bulmanız mümkün. Ama önce biraz “ders çalışmak gerekiyor.”

Bu kapsamlı rehber sık sorulan soru – cevapları listelemek yerine aklınıza gelebilecek sayısız soruya yanıt bulmanız için bir sözlük sunuyor. Bir anlamda balık vermiyor, balık tutmayı öğretiyor.

Etiket okuryazarlığı neden zor

KÜAD Başkanı Levent Kahrıman “Ülkemizde ve dünyada etiket okuryazarlığı artmış olsa da, sembol ve anlamların yanlış yorumlanması ürünlerin hatalı kullanılmasına neden olabiliyor” diyerek etiket okumanın önemine dikkat çekiyor.

Ama etiket okumuyorsanız hemen kendinizi suçlamayın, bu ille de tembel ya da vurdumduymaz olduğunuz anlamına gelmez. Adı üstünde “etiket okuryazarı” olurken aslında yeni bir dil, kozmetik dilini öğreniyorsunuz. Terimlere ve sembollere aşina oldukça başlangıçta size “Çince” gelen içerikler zamanla berraklaşıyor.

Yine Kahrıman’ın ifadesiyle ‘etiket okuryazarlığı becerisini artıran tüketici, ürünü kendisine getiren tüm aşamaları, üreticiyi, dağıtıcıyı, perakendeciyi denetler pozisyona geçiyor ve etiket üstünde sunulan bir iddia yanlışsa onu kamu kuruluşlarına bildirip piyasa gözetim denetimi yapmaya başlıyor.’

Bilgi güçtür; bir istihbarat görevlisi için de, kozmetik alışverişine çıkan insanlar için de.

Önümüzdeki aylarda kağıda da basılması planlanan Tüketici El Kitabı‘na KÜAD sitesinden ulaşmak mümkün.