BBC, 2023 yılının ilham kaynağı ve etkili 100 Kadın listesini açıkladı. Meme kanserinin ultrasonla erken teşhisi için giyilebilir 'elektronik sütyen' tasarlayan Canan Dağdeviren de listeye girdi.

BBC, 2023 yılının ilham kaynağı ve etkili 100 Kadın listesini açıkladı. İsimler şu beş kategori altında listelendi: İklim Öncüleri, Kültür ve Eğitim, Eğlence ve Spor, Siyaset ve Hak Savunuculuğu, Bilim, Sağlık ve Teknoloji.

İnsan hakları avukatı Amal Clooney, sinema yıldızı America Ferrera, feminist Gloria Steinem, eski ABD First Lady’si Michelle Obama, güzellik şirketi sahibi Huda Kattan ve Ballon d’Or ödüllü futbolcu Aitana Bonmatí ve yapay zeka (AI) uzmanı Timnit Gebru isimlerden yalnızca bazıları.

Aşırı sıcaklar, orman yangınları, sel ve diğer doğal afetlerin manşetlerden düşmediği bir yılda, iklim değişikliğiyle mücadele ve etkilerine uyum sağlamak için harekete geçen 28 kadın listede öne çıktı.

Giyilebilir sütyenle Canan Dağdeviren

Türkiye’den Canan Dağdeviren de geliştirdiği ‘elektronik sütyen’le listeye girdi. BBC ‘Bilim insanı ve mucit’ olarak tanıttığı Dağdeviren’i ve dünyaya katkısını şöyle anlattı:

Fizik Mühendisi Canan Dağdeviren çalışmalarına Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) devam ediyor

“ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) doçent olan Canan Dağdeviren kısa bir süre önce meme kanserinin ultrasonla erken teşhisi için giyilebilir ‘elektronik sütyen’ icat etti.

Düzenli kanser taraması yaptırmasına rağmen 49 yaşında geç evre meme kanseri teşhisi konan ve altı ay sonra hayatını kaybeden teyzesinden esinlendi.

Dağdeviren, teyzesinin başucunda, sütyen içine yerleştirilebilecek ve yüksek meme kanseri riski taşıyan bireylerin daha sık taranmasını sağlayacak bir teşhis cihazının kaba şemasını çizdi. Bu teknoloji potansiyel olarak milyonlarca hayat kurtarabilir.”

Time seçti: Mimar Mina Hasman dünyanın en etkili 100 iklim liderinden biri