ABD'de bir balıkçının ağlarına 100 milyonda 1 görülen 'pamuk şeker' ıstakozu takıldı. Bilim insanları anlattı: Neden bu kadar nadir bulunuyor, rengi nereden geliyor?

Temmuz ayının son günlerinde ABD’de Atlas okyanusuna kıyısı olan New Hampshire eyaletinde Joseph Kramer adında genç bir balıkçı ıstakoz ağlarını çektiğinde “yenemeyecek kadar güzel” bir canlıyla karşılaştı. Istakoz formundaki bu mavi mucizeyi doğruca Seacoast Bilim Merkezi’ne götürüldü.

Akvaryum uzmanı Sam Rutka bunun bir ‘pamuk şeker’ (cotton-candy lobster) ıstakozu olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu nadir bir genetik durum ve her 100 milyon ıstakozdan birinde görülüyor.”

Bilim merkezinin VIP misafiri

Pamuk şekeri ıstakoz deniz altında iyi saklanamadığı için kolay yem oluyor

Devamını “mucizenin” bilimsel kısmını anlatan sciencealert.com‘dan okuyalım.

Pamuk şekeri ıstakozları kahverengi ıstakozlar kadar iyi kamufle olamıyor, bu da onları denizaltında daha kolay bir yem haline getiriyor. Onlarla çok sık karşılaşamamamızın sebebi bu.

En son 2018’de Kanada açıklarında çok daha açık tonda ışıltılı pastel renkte bir pamuk şekeri ıstakozu bulundu ancak bunun kadar canlı değildi.

Tipik bir ıstakozun kabuğu yüzeyde kahverengi görünse de aslında kırmızı, sarı ve mavi pigmentlerden oluşuyor. Genetik mutasyonlar bazen bir pigmentin diğerlerini boğmasına neden olabilir.

Kırmızı ıstakozlar en yaygın renk varyasyonudur ve her 10 milyon ıstakozdan 1’inde görülür. Turuncu, sarı ve parçalı renkli ıstakozlar ise 30 milyonda 1 ila 50 milyonda 1 arasında değişebilir.

Pamuk şeker ıstakozlar ve albino ıstakozlar ise her 100 milyonda 1 görülen en nadir türlerdir.

Doğada mavi renk çok az

Mavi renkli ıstakoz yalnızca denizaltında kolay bir yem olduğu için değil mavi rengin doğasından dolayı da az görünüyor. Popsci.com bu durumu şöyle açıklamış: Aslında mavinin kendisi doğada çok nadir görülen bir renktir, çünkü kısmen gerçek bir mavi renk veya pigment vahşi doğada gerçekten mevcut değildir. Mavi görünen organizmalar yüksek enerjili mavi ışığı yansıtırken çok az miktarda enerji emerler. Bu enerjiyi emebilen moleküllere nüfuz etmek karmaşık bir süreç olduğundan, mavi renk doğal dünyada diğer renklerden daha az yaygındır.

Artık Seacost Bilim Merkezi‘nde yaşayan pamuk şekeri ıstakozu CBS’in şu videosundan izleyebilirisiniz