Şefliğinin yanı sıra hayırseverliğiyle de tanınan İspanyol kökenli Amerikalı şef Jose Andres "Zaytinya: Türkiye, Yunanistan ve Lübnan'dan Leziz Akdeniz Yemekleri" isimli bir yemek kitabı çıkardı.

İspanyol kökenli Amerikalı şef Jose Andres Michelin rehberinde yer alan restoranları ve kurucusu olduğu sivil toplum kuruluşuyla tanınıyor.

“Zaytinya: Delicious Mediterranean Dishes from Greece, Turkey, and Lebanon” (Zaytinya: Türkiye, Yunanistan ve Lübnan’dan Leziz Akdeniz Yemekleri) isimli kitap adını Türkçe zeytinyağı kelimesinden alıyor. Şef Andres’in 20 yıl önce açtığı restoranının da adı Zaytinya. New York, Washington DC ve South Beach’te şubeleri olan restoranlarında Türkiye’den Adana kebabı, imam bayıldı, hünkar beğendi, pide gibi lezzetler servis ediliyor. Peynir tabağında ise İzmir ve obruk tulumu ile Kars eski kaşarı sunuluyor.

Kitapta yer alan yoğurt çorbası ve pide. Pide için Türkiye’nin pizzaya yanıtı deniyor.

Restoranında kendi imzasıyla Akdeniz bölgesi yemeklerini ve geleneklerini birleştiren şef şimdi evde de kolayca pişirilebilecek tariflerini bir kitapta bir araya getirdi.

Amazon’da Akdeniz mutfağı ve yemek şarap kategorisinde en çok satanların başında yer alan kitap İngilizce yayınlandı. Kitapta çılbır tarifi de yer alıyor.

Andres afetten etkilenenlerin yemek ihtiyaçlarını karşılayan sivil toplum kuruluşu World Central Kitchen’ın da kurucusu. Şef 6 Şubat depremleri sonrası ekibiyle Türkiye’ye gelerek depremzedeler ve arama kurtarma ekipleri için yemek yapmıştı.