Dünyanın ilk ve tek Vajina Müzesi kısa bir aradan sonra kapılarını bir sergiyle tekrar açıyor. Konu dünyada yaklaşık 190 milyon kişiyi etkileyen ‘endometriozis’ ya da daha çok bilinen adıyla ‘çikolata kisti’.

Vajina Müzesi 2019’da Londra’da açılmıştı. Müzenin kuruluş hikayesi web sitesinde şöyle anlatılıyor: “İzlanda’da bir penis müzesi var. Ancak dünyanın hiçbir yerinde vajina müzesi yoktu. Bu duruma sinirlendik ama yapabileceğimiz bir şey vardı: Bir vajina müzesi kurmak.

Müzenin misyonu, jinekolojik anatomi üzerindeki olumsuz algıyı kırmak ve kadınların bedenlerinden utanmayıp tam tersine onunla gurur duymalarını sağlayacak toplumsal dönüşümün bir parçası olmak.

Türünün dünyadaki ilk örneği olan müze, Şubat ayında Londra’nın doğusundaki binasından ekonomik sebeplerle çıkmak zorunda kalmıştı.Müze ilkbaharda kitlesel fonlama çağrısı yaptı, üç hafta içinde yaklaşık 3 milyon lira topladı ve tekrar ayağa kalkarak kendine yeni bir yer buldu.

Vajina Müzesi’nin yeni binası

Vajina Müzesi bu ay başında ‘Endometriozis: Bilinmeyene Doğru’ adlı sergiyle yeniden açıldı. Amaç kadınları halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozis hakkında eğitmek ve en son araştırmalar hakkında bilgilendirmek.

Çikolata kisti de ne demek

Özellikle regl dönemlerinde ciddi ağrıya neden olan, kadınların hamile kalma şansını etkileyen ancak kesin bir tedavisi olmayan çikolata kistiyle ilgili sağlıklı bilgi bu konuya odaklanan Endometriozis ve Adenomyozis Derneği’nden:

Endometriozis, rahim içini döşeyen, endometrium denilen dokunun rahim dışı organlarda yerleşmesidir. Sıklık sırasıyla örüldüğü organlar karın içini döşeyen periton zarı, yumurtalıklar, tüpler, vajina, bağırsaklar, mesane, üreter, umbilikus (göbek deliği), eski operasyon dikiş bölgeleri, akciğerler, diyafram, spinal kanal, beyin, göz, meme dokusu, kalp, kollar ve eller, dalak olarak bildirilmiştir. Yüzde 60-70 oranla en sık yumurtalıklarda görülür.

Adı da endometrial doku zamanla kistleşerek bölgedeki salgı ve kanamaların etkisiyle aldığı koyu renkten gelir. Kesin tedavisi olmasa da güçlü ağrı kesiciler, hormonal doğum kontrol hapları semptomları giderir. Aşırı büyümüş rahim sorununda ise ameliyat gündeme gelebilir.

Derneğin web sitesinde sorunu yaşayanların deneyimleri de dahil faydalı içeriklere ve uzman desteğine ulaşmak mümkün.