Yeni bir araştırma 'ama'sız, 'fakat'sız, 'vaktim yok, param yetmez' gibi gerekçeleri geçersiz kılan bir ömür uzatma yolu sunuyor. Üstelik çok iyi bildiğimiz bir yöntem... Gününüzün önemli bölümünü ayakta ve yürüyerek geçirirseniz ömür ciddi uzuyor.

Egzersiz yapmanın ömrü uzattığını bilmeyen yok. Tam aksine yatarak geçen bir hayat ise erken ölüm riski anlamına geliyor.

Avustralya’daki araştırmacılar ise ne kadar egzersiz ömrü ne ölçüde uzatıyor sorusunun cevabını veriyor ve ömrünüze en az beş yıl katmanın formülünü ortaya koyuyor.

British Journal of Sports Medicine dergisinde yayınlanan araştırmanın baş yazarı, Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nden Dr. Lennert Veerman düşük düzeyde fiziksel aktivitenin ortalama yaşam beklentisinde neden olduğu kaybın sigara ve yüksek tansiyonla yarışacak seviyede olmasına şaşırdığını anlatıyor.

Araştırmasına ilham olan da 2019’da yayınlanan, fiziksel aktivite arttıkça erken ölüm riskinin azalttığını gösteren bir çalışma. Bu çalışmada katılımcıların fiziksel aktiviteleri vücutlarına takılan ivmeölçer cihazıyla ölçülmüştü. Bu neden mi önemli?

Veerman şöyle açıklıyor; bu cihazlarla yapılan ölçümlerde anketler veya soru formlarıyla beyana dayalı ölçülen seviyelere kıyasla çok daha güvenilir. Böylece fiziksel aktiviteyle erken ölüm arasındaki ilişki yaklaşık iki kat daha güçlü biçimde gösteriliyor.

Bunun yaşam beklentisine nasıl yansıyacağını ve bir saatlik yürüyüşün ne kadar ekstra yaşam süresi getirebileceğini merak eden Dr. Veerman ve ekibi yaklaşık bir hafta boyunca günde en az 10 saat ivmeölçer takan 40 yaş ve üzeri katılımcıların verilerini inceledi. Bulguların bu yaş grubuna dayanmasının nedeni aktiviteye bağlı ölüm oranının 40 yaşına kadar sabit olması, sonrasında değişmesi.

Araştırma ekibi daha sonra belirli bir yaşa kadar yaşama veya ölme olasılıklarını gösteren bir yaşam tablosu oluşturdu. Bu bilgilere dayanarak aktivite seviyelerine bağlı olarak 2019 ABD nüfusundan kaç kişinin önümüzdeki yıllarda hayatta kalacağına ve aktivite seviyesini artırarak yaşam süresini ne kadar uzatabileceğine dair hesap yaptı.

Araştırma ekibine göre ABD nüfusunun en az aktif dörtte birlik bölümü, hayatında hareket etmeye bu kadar az zaman ayırdığı için ortalama ömürlerinden 5,8 yıl kaybedecek, yani bu kadar erken ölecekti. Bu nüfus için doğumda ortalama yaşam beklentisinin 78 olduğu düşünülecek olursa, onlar ancak 73 yaşına kadar yaşayabilecekti.

Buna karşılık yine ABD nüfusunun hayatında en çok fiziksel aktiviteye yer veren ilk yüzde 25’lik bölümü ise bu hareketli yaşamın ödülünü ömürlerine 5,3 yıl ekleyerek alacaktı. Yani onlar 78 yıl olan ortalama yaşam beklentilerini sırf bu hayat tarzları sayesinde 83,7 yıla yükseltiyorlardı.

Peki ömürlerinden 5,8 yıl kaybedecek düşük aktivite seviyesindekiler ne kadar aktiflerdi? Araştırma ekibine göre onlar günde ortalama 49 dakikalarını yürümeye ayırıyorlar ve 4,8 kilometre yürüyorlardı. Yani günde 49 dakika yürümek yeterli değildi.

Peki en yüksek aktivite yapanlar ne kadar yürüyorlar? Onlar günde 160 dakikalarını, yani 2 saat 40 dakikalarını yürüyerek geçiriyorlar.

Sırasıyla diğer dörtte birlik gruplar ise ortalama 78 dakika ve 105 dakika yürüyor.

Burada sözü edilen yürüyüşün illa sportif amaçlı yüksek tempolu yürüyüş olması gerekmiyor. Gün içinde sık sık ayağa kalkmak, kısa mesafeleri yürüyerek kat etmek bile faydalı.

Araştırmacılar nüfus düzeyinin yanı sıra bireysel yararlarına da odaklandı. Buna göre en az aktif olanlar yani günde 49 dakika yürüyenler 111 dakika daha aktif olurlarsa hayatlarını 11 yıla kadar uzatabilir.

Bu dakikalar gözünüzü korkutmasın, çünkü daha aktif olmak göründüğü kadar zor değil. Araştırmanın katılımcılarının ivmeölçerleri uyanık oldukları en az 10 saat boyunca taktığı ve bu cihazın kaydettiği hareketler arasında günlük rutin işler sırasında yapılan hareketler de olduğunu hatırlatalım.

Egzersiz kolon kanseri riskini azaltıyor, ama erken saatte ya da akşamüstü yaparsanız