ABD'de genç kadınlarda görülen meme kanseri vakalarındaki artış ve siyah kadınlardaki önlenemeyen ölümler üzerine 2009'da alınan tavsiye kararının değiştirilmesi önerildi. Buna göre rutin mamografiye 50 değil 40 yaşında başlanmalı.

2009’da ABD Halk Sağlığı Kurumu tarafından düzenli mamografi çektirme yaşı 40’tan 50’ye yükseltildikten sonra yaşanan süreçte artan vakalar ülkeyi alarma geçirdi.

ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, genç kadınlarda artan vakalar ve siyah kadınlar arasındaki yüksek ölüm oranları nedeniyle bu kararı değiştirdi ve tekrardan kadınların rutin mamografi çektirmeye başlama yaşını 40 olarak belirledi.

Bu kurumun tavsiyeleri genelde ABD’de geniş çaplı olarak uygulandığı için bu kritik bir dönemeç.

2009’da alınan kararda araştırmacılar, o dönem erken taramanın yarardan çok zarar getireceğinden ve negatif biyopsiler dahil olmak üzere daha genç kadınlarda gereksiz tedaviye yol açacağından endişe duyuyordu.

Yeni öneri, ABD’de 40-49 yaş aralığındaki 20 milyonu aşkın kadını kapsıyor. 2019’da bu yaş grubundakilerin yaklaşık yüzde 60’ı son iki yıl içinde mamografi çektirdiklerini söylemişti. Bu oran 50-64 yaş arasında yüzde 76, 65-74 arası kadınlarda yüzde 78 olmuştu.

Bir araştırma daha yoğun meme dokusunu kanser açısından riskli buldu