Bu hafta çarşamba günü ABD’nin New York kentinde bir cinayet işlendi.
İlk bakışta cinayet bir profesyonel kiralık katil tarafından işlenmiş gibi duruyordu. Amerika’nın en büyük sağlık sigortası şirketi olan UnitedHealthcare’in CEO’su Brian Thompson o sırada ünlü Midtown Hilton Otelinde bir toplantıdan çıkıyordu.
Susturuculu tabanca kullanan katil ona arkadan yaklaştı ve iki kurşun sıktı. Sonra da soğukkanlı biçimde olay yerinden ayrıldı. Kaçarken bisiklet kullanmıştı katil.
Şimdi bir yandan New York başta olmak üzere bütün Amerika’da bir insan avı var, polis ve sonradan olaya dahil olan FBI katili yakalamaya çalışıyor. Hatta FBI katili yakalamaya yardımcı olacaklara 50 bin dolar ödül bile vaat etti.
Ama bir yandan Amerika internetinde katile büyük övgüler düzen, onu kahraman olarak gören yaygın bir anlayış başladı, üstelik giderek de büyüyor.
Bunun sebebi, önce katilin hiç de profesyonel olmadığının ortaya çıkmasıydı. Gerek cinayet öncesinde gerekse sonrasında son derece amatör hatalar yapmıştı.
Ama daha önemli sebep, cinayeti işlemek için kullandığı merminin kovanının üzerinde bulunan bazı kelimelerdi. Kovanların üzerinde İngilizce “depose,” “deny” ve “delay” yazıyordu. Bu kelimeler, sağlık sigortası şirketlerinin sigortalıya parasını ödememek için en çok kullandığı kelimeler. Ya sigortayı inkar ediyorlar, ya o hastalık veya işlemi listelerinden çıkarıyorlar ya da ödemeyi mümkün olduğunca geciktiriyorlar.
Amerika’da her yıl yüzbinlerce kişi sağlık borçlarını ödeyemediği için iflas ediyor. Çoğu bu sebeple evlerini, diğer birikimlerini kaybediyor. Çünkü sağlık sigortası şirketleri her seferinde tedavinin bedelini ödememenin bir yolunu buluyor veya az önce dediğimiz gibi ödemeyi o kadar geciktiriyor ki, alacakları bireyler o arada iflas etmiş, varını yoğunu kaybetmiş oluyor.
Kurşun kovanında bulunan bu yazılar katilin bir anda bu sigorta mağdurları arasında bir çeşit halk kahramanına dönüşmesine yetti. Ortalık teoriden ve spekülasyondan geçilmiyor.
Elbette Amerika’da pek çok kişi bir katilin halk kahramanı statüsüne yükselmesinden memnun değil, bunu ahlaken sakıncalı bulan çok kişi var ama sigorta şirketlerinin uygulamaları kaçınılmaz biçimde tartışma gündemine girmiş durumda.