İskoçya'da yapılan araştırmaya göre maaşlarını performansına bağlı olarak alan çalışanlarda fiziksel ve ruhsal sorunlar baş gösteriyor. Üzerinde baskı hisseden çalışanların alkol ve uyuşturucu gibi alışkanlıklara yönelmesi de olası sonuçlar arasında.

İskoçya’da Aberdeen Üniversitesi’nde yapılan araştırma, performansa dayalı maaşın, çalışanlarda fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açtığını tespit etti. Independent’ın haberine göre Birleşik Krallık’taki ailelerin sosyo-ekonomik durumu hakkında en kapsamlı çalışma olan Understanding Society platformunun verilerine dayandırılan çalışmada maaşlarını performansa bağlı alan çalışanlarda, yüksek tansiyon, kalp damar ve ruhsal sağlık sorunlarına daha sık rastlandığını ortaya koydu. Ayrıca bu çalışanların kanında, yüksek stresle ilişkilendirilen fibrinojen seviyelerinin arttığı belirtildi.

Aberdeen Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Keith Bender, işverenleri bu konuda gerekli önemleri almaya çağırdı.

Bir diğer araştırmacı Daniel Powell da araştırmanın sonuçlarına ilişkin, performansa dayalı çalışanların, gelir kaygısıyla daha çok zaman ve çaba sarf etme gereği baskısı altında olduklarını söyledi. Söz konusu baskı, kronik strese onunla birlikte alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi kötü yönelimlere de yol açabiliyor.

Araştırmacılar Pandora’nın kutusunu açıyor: Microsoft, yeni yapay zeka sisteminin insan zekasının belirtilerini gösterdiğini iddia ediyor