Elektronik sigara kullanımının akciğerlere sigara içmek kadar zarar verdiğini gösteren bir araştırma yayınlandı. Böylece elektronik sigaraların normal sigaralar kadar zararlı olmadığı efsanesinin sonu geldi.

Özellikle gençler arasında yaygın kullanılan e-sigaralar geleneksel sigara içenlerin de bırakma yöntemi olarak kullandığı bir geçiş evresi. Tütünden daha az zararlı olduğu inanışı olsa da yeni bir araştırma durumun bu olmadığını gösterdi.

Araştırma için elektronik sigara kullananlar, sigara içenlerle her ikisini de kullanma alışkanlığı olmayanlara zorlayıcı bir egzersiz testi yapıldı. Her iki alışkanlığı olan grubun da daha az fit olduğu ve nefessiz kaldığı görüldü.

Manchester Metropolitan Üniversitesi’nden Dr. Azmy Faisal ve meslektaşlarının imzasını taşıyan çalışmaya 20’li yaşlarında 60 kişi katıldı. 20’si sigara içmeyen, kalan 40’ı en az iki sene olmak üzere yarısı elektronik sigara yarısı, yarısı sigara içenlerden oluşuyordu. Katılımcıların akciğer kapasitesi egzersiz bisikletinde ölçüldü.

Elektronik sigaracıların ortalama zirve egzersiz kapasitesi 186 watt,  sigara içenlerinki de benzer şekilde 182 watt çıktı. İkisini de kullanmayanlarda 226 watt olarak ölçüldü. Test kişinin ulaşabileceğini maksimum fiziksel egzersiz miktarını ölçüyor.

Ayrıca elektronik sigara kullanıcıları ile sigara içenlerin oksijen alma kapasiteleri de, sırasıyla dakikada 2,7 litre ve 2,6 litre olmak üzere hiç kullanmayanlara kıyasla (3 litre) azdı.

Viyana’da düzenlenen Avrupa Solunum Derneği (ESC) konferansında bulguları sunulan araştırmayla ilgili Dr. Faisal “Çalışmamız elektronik sigaranın uzun dönem kullanımın zararlarına dair bir kanıt daha sunmuş oldu. Elektronik sigaraların sigara kullanımına sağlıklı bir alternatif olduğu fikrine de karşı bir kanıt” dedi.

Araştırmada ayrıca kan testleri ve ultrason taramalarına göre hem elektronikçiler hem de sigara içenlerin damarlarının hiçbirini kullanmayan grup kadar iyi çalışmadığına dair bulgular elde edildi.

Elektronik sigaralar ulaşılabilir fiyatları ve gençlere hitap edecek farklı aroma çeşitleri nedeniyle gençler arasında hızla yayılıyor. Uzmanlar bu nedenle yetkililere gençleri bu alışkanlıktan uzaklaştıracak politikalar geliştirilmesi yönünde uyarılarda bulunuyor.

Gençlerde salgın gibi: Elektronik sigara yüzünde bomba gibi patladı