Yeni bir araştırma mucize olarak görülen zayıflama iğnelerinin belli tür kanserlerde riski azaltabileceğini ortaya koydu.

GLP-1 olarak bilinen Ozempic ve Wegovy gibi zayıflama ilaçlarının bu defa da dolaylı bir faydası ortaya çıktı: Belli kanser türlerinde riski azaltıyor.

‘Mucize kilo verme iğneleri’ olarak görülen zayıflama ilaçlarının etken maddesi semaglutidin kalp krizi, felç ve kardiyovasküler rahatsızlık nedeniyle ölüm riskini azaltabildiğine dair bir araştırma yayınlanmıştı.

Obeziteyle mücadelede son dönemin en etkili silahı olarak görülen ve yaygın şekilde kullanılan bu ilaçlar GLP-1 agonistler grubunda. Vücudumuzdaki GLP-1 yani glukagon benzeri peptid 1 hormonunu taklit ederek etki gösteriyorlar. Bu yemek yediğimizde ortaya çıkan bir hormon.

Aşırı kilolu ya da obez kişilerde 13 tür kanser görülme riski daha fazla. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre yeni kanser teşhislerinin yaklaşık yüzde 40’ı fazla kiloyla ilişkili.

JAMA Network Open’da yayınlanan araştırma Ozempic ve Wegony gibi GLP 1 ilaçlarıyla tedavi edilen tip 2 diyabet hastalarının bu 13 tür kanserden 10’una yakalanma riskinin insülin alanlara kıyasla daha az olduğunu gösterdi. Safra kesesi, meninjiyom, pankreas, hepatosellüler karsinom (bir karaciğer kanseri türü) kanserlerinde riski yarıdan fazla azalttığı tespit edildi. Yumurtalık, kolorektal kanser, (kolon ve rektumda görülen) multipl miyelom, (plazma hücresi adı verilen bir tür beyaz kan hücresinden oluşan)  özofagus (yemek borusu) kanseri, endometriyal kanser (rahmin iç yüzeyindeki dokuda oluşan) ve böbrek kanserlerinde de riski önemli ölçüde azalttığı görüldü.

Ancak araştırmaya göre bu ilaçlar obeziteyle en güçlü şekilde ilişkilendirilen kanser türü olan menopoz sonrası dönem meme kanseri riskini azaltmada etkili değil.

Kanser riskinin azalmasının kilo verme ölçeğiyle nasıl ilişkili olabileceği hakkında daha çok bilgiye ihtiyaç olmakla birlikte araştırmanın yazarları bulgularının GLP-1 ilaçlarının yüksek riskli popülasyonlarda kanserin önlenmesinde potansiyel faydasına ilişkin ön kanıtlar sunduğunu vurguladı.

Son araştırma bir daha gösterdi: Zayıflama ilacı kalp krizi riskini yüzde 20 azaltabilir