Arjantinli yetkililer bugün bir kargo gemisini maymun çiçeği virüsü şüphesiyle Parana Nehri’nde karantinaya aldı. Dünya Sağlık örgütü (DSÖ) virüsün daha hızlı yayılan varyantına karşı acil durum ilan etmiş ama dünya genelinde karantinaya gerek olmadığını söylemişti. Ancak bu küçük ölçekli karantinalar olmayacak demek değildi.
Arjantin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında gemide bulunan Hint asıllı bir kişide kist benzeri cilt lezyonları fark edildiğini, geminin karantinaya alındığı bildirildi. Virüsün en önemli semptomu cilt üzerinde çıkan iltihaplı lezyonlar. Bu lezyonların görüldüğü kişi geminin kalanından izole edildi. Bakanlık kamu sağlığına dair acil durum protokollerinin devreye girdiğini bildirdi. ABD’nin Santa Fe eyaletindeki San Lorenzo limanına gitmek üzere yola çıkan gemi, Parana Nehri’ne demir atmak zorunda kaldı.
Arjantin Sağlık Bakanlığı ve Arjantin Deniz Kuvvetleri Birliği’ne göre karantinaya alınan Liberya bayraklı gemi Brezilya’nın Santos kentinden yola çıkmıştı. Santos Limanı uluslararası ticaret yapan gemiler açısından oldukça önemli limanlardan biri. Karantinaya alınan gemideki mürettebattan ise kan testleri alınacak.
Maymun çiçeği Afrika’nın dışına yayılıyor
DSÖ geçen hafta, virüsün yeni bir varyantının Afrika’da hızla yayılmasıyla birlikte bu virüsle ilgili iki yıl içinde ikinci kez acil durum ilan etti. Bir gün sonra İsveç’te “1b” varyantının görüldüğü bir vaka çıktığı teyit edildi. Arjantin daha önce de sekiz kişide maymun çiçeği vakası görüldüğünü açıklamıştı ama bunların hiçbiri daha hızlı yayıldığı belirtilen “1b” varyantı değildi.
İrin dolu lezyonlara ve grip benzeri semptomlara neden olan viral bir enfeksiyon olan maymun çiçeğinin öldürücü olabileceği bildirilmişti. Son varyantın yakın temas yoluyla yayılması dünya genelinde endişeye neden oluyor. DSÖ’nün geçen hafta paylaştığı verilere göre, bu yıl yaklaşık 13 ülke ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de başka varyantların neden olduğu vakalar bildirildi.
Danimarka’nın Bavyera Nordic şirketi bu hafta aşı üretimini artırıp artırmamaya karar verecekken İsviçreli ilaç şirketi Roche laboratuvar test kapasitesini artırmayı düşündüğünü söyledi.
‘Bu çok farklı bir virüs’
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus hastalıkla ilgili “Geçen yıla göre bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı. Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıktan 524 kişi öldü ve geçen yılın toplamını çoktan aştı” demişti. Bu durum “Covid-19 gibi yeni bir süreç başlayabilir mi?” sorusunu sordurdu.
DSÖ Sözcüsü Margaret Harrisi’nin yanıtı şöyle oldu: “Bu aktif bir virüs. Kimin hasta olduğunu bildiğiniz, iyi bir temas ve izolasyon önlemleri takibi yaptığınız sürece oldukça kolay bir şekilde durdurulabilir. Yani salgın nedeniyle bir kapanmaya ihtiyaç yok. İhtiyaç olan şey, tam olarak kimin hasta olduğunu bilmeniz için çok iyi bir gözetim. İyi laboratuvar teşhisine ihtiyacınız var, böylece kimin hasta olduğunu ve virüsün nerede olduğunu ve değişip değişmediğini takip edebilirsiniz.”
Harris “İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok. Bu çok farklı bir virüs, farklı şekilde yayılıyor” dedi. Harris çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı etkili olduğunu da belirtti. Maymun çiçeği virüsüne sahip olduğu bilinen biriyle temas kuranlara, bu temastan sonraki dört gün içinde bu aşıları olması öneriliyor.