Geçen yazın gişe canavarı Barbie filmi sayesinde bazı insanlar jinekolojinin ne olduğunu öğrendi. Yeni yayınlanan bir araştırma filmin gösterime girmesinin ardından jinekologla ilgili aramalar yüzde 100'ün üzerinde arttı.

Geçen yıl temmuz ayında gösterime giren Barbie Hollywood’u sallamıştı. Gişede bir milyar dolardan fazla hasılat elde eden filmin başrol oyuncusu Margot Robbie’yi yılın en çok kazanan oyuncuları listesinde ikinci sıraya taşıdı. Greta Gerwig’i sinema tarihinde en yüksek gişe hasılatı elde eden kadın yönetmen yaptı. Vitrinlerden, mobilyalardan, kırmızı halıdan pembe rengi fışkırdı.

Yeni yayınlanan bir araştırma gösterdi ki bazılarına da jinekolojinin ne olduğunu öğretti. Filmin sonunda Barbie gerçek dünyada kalmaya karar verir. Gittiği klinikteki resepsiyoniste “Jinekoloğumla randevum vardı” der. İşte bu cümle dünya çapında jinekolojiyle ilgili aramalarda patlama yaşattı.

JAMA Network Open’da yayınlanan araştırmaya göre jinekolojiye dair 34 arama sorgusunu analiz etti. Buna göre filmin gösterime girmesini takip eden haftada jinekolog ve jinekoloji kelimelerinin aramasında yüzde 51 artış oldu. Araştırmacılar jinekolog tanımı aramasının ‘Bir jinekolog ne yapar?’ gibi ilgili sorgularla birleştirilmesinin etkisine de baktı. Kategori genel olarak jinekolog ve jinekolojiden daha az arandı, ancak bir önceki haftaki  aramalarıyla karşılaştırıldığında yüzde 154’lük bir artış görüldü.

Araştırmacılar popüler kültürdeki referansların, halk arasında sağlık davranışlarını etkileyebildiğini belirterek Angelina Jolie’nin meme kanseri ve yaptırdığı testler üzerine bir yazı yayınlamasının ardından genetik testlerde yüzde 64’lük bir artışa yol açtığı örneğini verdi. Bu ve benzer örneklerin ‘Barbie’nin kadınların üreme sağlığı üzerine etkisini araştırmaya teşvik ettiğini belirtti.

Araştırmanın baş yazarı Montreal’deki McGill Üniversitesi’nden Eva Senechal “Bu konuları daha az soyut veya ürkütücü hale getirmek, filmlerde değinmek kadınların günlük yaşamlarında uğraştıkları bir şeye dair daha fazla farkındalık yaratılmasına yardımcı olabilir” diyor.

Bu arada arama motoruna gitme ihtiyacı hissedenlere zahmet vermeyelim; jinekoloji kadın hastalıkları ve üreme sağlığıyla ilgilenen tıp dalı.

‘Barbie’ nelere kadir: Covid’ten beri sinemaya gitmeyenler bile salonlara koşmuş