Sabah rutinin bir parçası olan kahvenin beyin, kalp, bağırsak sağlığına yararlarından sonra bir güzelliği daha otaya çıktı: Kas kütlesini korumaya yardımcı oluyor.

Birçoğumuz için sabah ayılmanın aracı olan kahve yıllar içinde yayınlanan araştırmalarla bundan daha fazlası olduğunu kanıtladı. Beyin, kap ve bağırsak sağlığı için faydalı olabileceğini gösteren onlarca araştırma yayınladı.

Şimdi yeni bir araştırmayla bir faydası daha gündemde. Kas kütlesini korumaya yardımcı oluyor.

Yaş aldıkça kaslarımız güçsüzleşir. 30’dan sonra her 10 yılda bir yaklaşık yüzde 5 oranında bozulma yaşanır. Bu da insan bedenini daha güçsüz ve kırılgan hale getirerek düşmeler ve kırıklara açık hale getirir.

ABD’de sekiz binin üstünde yetişkinin kahve tüketimi ve kas kütlesi incelendi. Günde en az iki fincan (240 ml) kahve içenlerin hiç içmeyenlere kıyasla yaklaşık onda bir daha fazla kas kütlesine sahip olduğu görüldü.

Bu küçük gibi görünen etki uzmanlara göre kas gücünde ve metabolizma sağlığında büyük bir fark yaratıyor dolayısıyla tip 2 diyabet eğiliminde büyük bir fark yaratıyor.

Araştırma elbette daha yüksek kas kütlesinin doğrudan kahve tüketimine bağlı olduğunu söylemiyor ancak araştırmacılar bulgularının arkasında makul mekanizmalar olduğunu söylüyor. Bu durumun altında yatan nedeninin kahvenin kasları korumak için hayati önem taşıyan, hücrelerimizin parçalanıp eski parçaları geri dönüştürdüğü süreç olan otofajiyi artırması olabileceğini anlatıyor.  Kahvenin iltihap önleyici özellikleri de bir faktör olabilir, çünkü iltihabın kasları bozduğu biliniyor.

Başta dediğimiz gibi yararları pek çok. Araştırmalar kahvenin tip 2 diyabet ve kansere karşı da koruma sağlayabileceğini öne sürüyor. Ancak koca bir ama’sı var; ekstra büyük boylarda ve şurup basılan kahveler içmediğiniz sürece…

Siz ağzınızda eriyen kağıt pipetlerle kahve içerken Starbucks’ın CEO’su jetle işe gidip gelecek