Yeni bir araştırma çiftlerin tartışırken yalnızca beş saniyelik bir ara vermesinin bile kavganın alevlenmesini engelleyerek gerginliği azalttığını gösteriyor. Bu sayede pek çok çift masraflı terapilerden, hatta ayrılmaktan bile kurtuluyor.

Sinirlendiğinizde derin bir nefes alıp ona kadar saymak en çok bilinen sakinleşme yöntemlerinden. Ancak kavgada 10 saniye bile susacak sabrı göstermek güç. Hele ki tartıştığınız kişi sevgiliniz veya eşinizse…

Peki yalnızca beş saniye dayanabilir misiniz? Bu beş saniyenin tartışmanın büyümesine engel olacağını, gerginliği azaltacağını ve sizi potansiyel çift terapisi veya boşanma masraflarından kurtarabileceğini bilseniz…

İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi’nden psikologların yaptığı araştırma tartışma sırasında beş saniye mola vermenin kavganın daha çok alevlenmesini engelleyerek gerginliği azalttığını gösteriyor.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma için psikologlar 81 çiftle deneyler yaptı. Üniversitenin psikoloji ve nörobilim bölümünden Annah McCurry beş saniyelik aranın daha uzun aralar kadar etkili olduğunu söylüyor: “Malumun ilamı gibi görünebilir ama ilk kez ara vermenin gerginliği azalttığı deneysel olarak gösterilmiş oldu. Çiftlere beş saniyelik ara verdirmek 10-15 saniyelik aralar kadar etkiliydi. Bu da en kısa aranın bile tartışmayı yatıştırabileceğini gösteriyor.”

Henüz ikna olmadıysanız McCurry’nin sözlerinin devamına kulak verin: “Tartışma sırasında olumsuz duyguları azaltmak için kullanabileceğiniz basit, bedava ve etkili bir yöntem. Çift terapisinden daha ucuz olduğu kesin ve kolaylıkla günlük etkileşimlerinize dahil edebileceğiniz bir şey.”

Ara vermenin etkilerini ölçmek için araştırma çiftlere rekabet edecekleri bir oyun oynatarak çatışma çıkmasını sağladı. Bu esnada çiftlere birbirine istedikleri yükseklikte nahoş sesler çıkarma imkanı tanındı. Katılımcı çiftler 30 tur oyun oynadığı deneyler sırasında farklı uzunlukta aralar vermeleri sağlandı.

Deneyler esnasında çiftlerin 360 derece kameralarla görüntü ve ses kayıtları alındı ve tepkileri gelişmiş yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojileri kullanılarak analiz edildi.

Araştırmacılar çiftlerin birbirinin gerginlik seviyesini yakalama eğiliminde olduğunu gördü. Ancak kısa aralar vermeleri durumunda bu misilleme durumunun ortadan kalktığı, bunun da genel gerilimin azalmasıyla sonuçlandığı kaydedildi.

Ancak bu çok basit yöntemin de bazı sınırları var elbette. Düşük seviyede tartışmalarda etkili; olumsuz duyguların yükselmesi ve duyguları yönetememe nedeniyle tartışmaların büyük kavgalara dönüşmesini engelliyor. McCurry bu anlamda beş saniyelik ara yönteminin ev içi şiddet durumlarında geçerli olmadığına dikkat çekiyor.

İlişkide şu sarı bayraklara dikkat!