Metastazın erken evrelerini 14 hastanın tümör profilinde inceleyen bilim insanları, bağışıklık sisteminde bulunan CD8+ hücrelerinin önemli bir bölümünün 'tükendiğini' veya koruma görevini yerinde getiremediği gördü. Bu keşif kanserle mücadelede yeni bir kapı aralayacak.

Singapur Ulusal Kanser Merkezi’nin önderliğindeki araştırma ekibi, kanser hücrelerinin, bağışıklık sistemi tarafından tespit edilmekten nasıl kaçındığını ve bu sayede nasıl daha kolay gelişip yayıldığına dair önemli kanıtlar elde etti. 

Nature Communications’da yayımlanan araştırmada metastazın erken evrelerini 14 hastanın tümör profilinde inceleyen ekip, bağışıklık sisteminde bulunan ve kanser hücreleri gibi anormal hücreleri arayan CD8+ hücrelerinin önemli bir bölümünün ‘tükendiğini’ veya koruma görevini yerinde getiremediği tespit etti. Bunun sebebinin de bu hücrelerin, kanserli hücrelere tekrar tekrar maruz kaldığında meydana geldiğini gördüler.

Araştırmanın kıdemli yazarı Prof. Gopal Iyer, “Kanser, bağışıklık hücrelerini fazla çalışmaya ve yorulmaya zorlayarak normal işlevlerini yerine getiremez hale getiriyor” diyerek açıklıyor bu durumu. Araştırma kapsamında, kanserli hücrelerin, CD8+ hücreleriyle etkileşimini sağlayan “Midkine reseptörü” adında yeni bir yol da keşfedildi. Bu sayede, kanser hücrelerinin, bağışıklık hücrelerine etkili şekilde ‘beni yeme’ sinyali gönderdiği ortaya konuldu.

Prof. Iyer, bu iletişim yolunun kapatılarak sinyalin tersine çevrilebileceğini bu yöntemle kanser tedavisinden olumlu sonuç alınabileceğini öne sürüyor: “Araştırmamız, kanseri etkili şekilde tedavi edebilmek için birden fazla yol olduğunu gösteriyor. Kanser hücrelerini, bağışıklık sistemini hedefleyebilir veya kanser hücrelerinin bağışıklık hücrelerinden kaçınmasını engellemek için mevcut tedavileri kullanabiliriz.”

Milyonlarca yıllık antik virüs, kanserle mücadeleye yardımcı olabilir