İki kadından birinin kilosu ne olursa olsun görünüşüyle ilgili tatminsizlik yaşadığını gösteriyor. Türk kadınlarının neredeyse yüzde 80'i fiziksel çekicilik anlamında özgüven eksikliği hissediyor. Oysa mükemmel beden mükemmel seks anlamına gelmiyor.

Süpermodel çağını başlatan efsane görüntüyü belki hatırlarsınız. Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista, Tatjana Patitz ve Cindy Crawford, Vogue’un Ocak 1990 sayısının kapağı için Peter Lindbergh tarafından birlikte fotoğraflanmıştı. Şimdi, 33 yıl sonra, fotoğraf derginin Eylül sayısı için yeniden yaratıldı. Fotoğraf, derginin İngiltere ve ABD baskılarında şu başlık ile yer alacak: ‘The Greatest of All Time- Tüm Zamanların En İyisi’. Kapakta sadece bu yılın başlarında hayatını kaybeden Tatjana Patitz eksik olması ise üzücü.

Şimdi 50’li yaşlarında olan bu dört kadın, Eylül ayında Apple TV’de yayınlanacak olan ve modellik yapmaya başladıkları 1980’lerin sonu ile 90’ların başını yeniden değerlendiren The Supermodels adlı bir belgeselde de yer alacaklar.

Modanın kare ası Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford ve Christy Turlington Vogue Amerika ve Vogue İngiltere’nin Eylül kapağında

Bu kadınlara bakınca mükemmel vücutlar görüyorum ve aklıma şu soru geliyor: Mükemmel seksin garantisi mükemmel bir vücut mu ? Modern çağın getirdiği vücut imajı sorunları süpermodel de olsa 50’li yaşlarda bir kadını ve ilişkilerini etkiliyor mu?

Geçtiğimiz yıl bir dergiye verdiği röportajda Linda Evangelista, CoolSculpting adlı yağ dondurma tedavisinin kendisini nasıl “kalıcı olarak deforme” ettiğinden ve başarısız ameliyatın psikolojik etkisinden söz etmişti.

Evangelista’nın oğlunun babasının, 2005 sonu ve 2006 başında dört ay boyunca çıktığı, sonradan Salma Hayek ile evlenen milyarder Fransız François-Henri Pinault olduğu ortaya çıktı.

Bu arada Naomi Campbell da 2021 ve 2023 yıllarında iki çocuk yaptı ama babaları ile ilgili bilgi yok. Cindy Crawford mevcut neslin en popüler modellerinden biri olan Kaia Gerber’in annesi. Sadece Crawford ve iki çocuk annesi Turlington mutlu bir şekilde evliliklerine devam ediyorlar. Ama hepsi de dedikodu sayfalarını yıllarca pek çok aşk hikayesi ile süslediler.

Birbirinden güzel ve alımlı modellere baktıkça günümüzdeki güzellik anlayışını ve bunun cinsellikle ilgisini bir kez daha düşünüyorum.

Rosalyn M. Meadow ve Lillie Weiss’ın ‘Women’s Conflicts about Eating and Sexuality’ (Kadınların Yeme ve Cinsellik Konusundaki Çatışmaları) adlı kitabında şunun altı çiziliyor: Fiziksel görünüm ve cinsel tatminin insan deneyiminin iki farklı yönü olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Evet seks hormonlarının optimum seviyede çalışması için sağlıklı bir kilo aralığı önemli. Vücut kitle endeksi, vücut yağı ve bel çevresi ölçümlerinin normal aralıklarda olması hem kadınlık hem de erkeklik hormonlarını düzenliyor. Böylece cinsel istek, cinsel uyarılma ve orgazm fonksiyonları tam güç çalışabiliyor. Aşırı vücut yağı, bel çevresi kalınlığı ise seks hormonlarını düşürüp, cinsellik için gereken fizik performansı azaltıyor. Cinsel bölge damarları ve sinirleri de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Esposito ve arkadaşlarının Int Journal of Impot Research dergisinde yayınladıkları araştırmada.

Orgazm kapasitesi nasıl iki katına çıkıyor? 

İki yıl boyunca Akdeniz tipi bir diyetle kilo veren kadınlarda cinsel fonksiyonların ciddi oranda iyileştiği gözleniyor. 40 yaş altındaki şişman kadınlar bir yıl düzenli diyet ve egzersiz yaptıklarında cinsel istek ve orgazm kapasitelerinde neredeyse iki kat artış yaşıyorlar.

Ancak sağlıklı kilo işin bir yüzü. İnce olup da cinsel fonksiyon sorunu yaşayan da önemli sayıda kadın var. Özellikle kilo meselesini takıntı haline getirenler, görünüşüyle ilgili tatminsizlik yaşayanlar ve vücutlarını beğenmeyenler cinsel risklerle karşı karşıya.

Yapılan araştırmalar, her iki kadından birinin kilosu ne olursa olsun vücut, kilo veya görünüşle ilgili tatminsizlik yaşadığını gösteriyor. Biz de Aile Sağlığı Araştırma Derneği olarak yaptığımız çalışmalarda Türk kadınlarının neredeyse yüzde 80’inin fiziksel çekicilik anlamında özgüven eksikliği yaşadığını ve kiloları hakkında aşırı olumsuz hislere sahip olduğunu bulduk. Yani kadınların çoğu vücut imajından rahatsız! Hatta kilo takıntısı o kadar yaygın ki sigara içen kadınların neredeyse yüzde 50’si kilo kontrolü için sigarayı bırakmadıklarını belirtiyor. Kadınlar incelikle çekiciliği ve sekste başarıyı bir tutuyor. Bu nedenle kilo, boy, vücut şekli, görüntüyle ilgili en ufak bir kaygı yatak odasına taşınıyor. İnce olmasına rağmen kilosunu beğenmeyenler, kendini güzel hissetmeyenler, eşinin kendisi çekici bulmayacağına inananlar pek çok cinsel sorunla karşılaşıyor.

Vücudundan memnun olmayanlar cinsellikte kendilerini rahat hissedemiyor, sürekli vücutlarının nasıl gözüktüğü ile ilgili kaygı duyuyor ve özgüven kaybı yaşıyor. Cinsel isteksizlik, cinsellikte konsantre olamama, cinsel uyarılma zorluğu ve orgazm problemi görülebiliyor. Seks modunda olsalar da cinsellikten kaçabiliyor veya cinselliği erteleyebiliyor. Cinsellikte görüntülerinden rahat ettikleri pozisyon ve davranışları seçiyor. Daha zayıf, daha güzel veya daha seksi olsalar seks hayatlarının daha iyi olacağına inanıyor. Kendi zevklerine, eşlerine ve dokunuşlara odaklanamıyor.

Yaptığımız çalışmalarda kendini çekici görmeyen (kilosu normal aralıklarda olsa da!) 10 kadından 7’sinin cinsel tatminsizlik, libido kaybı ve geç uyarılma sorunu yaşadığını bulduk. Vücut imajından memnun olan kadınlar ise daha sık cinsellik yaşıyor, daha sık orgazm oluyor, partnerinin yanında daha rahat ediyor ve cinselliği daha kolay başlatıyor. Vücut imajı, güzellik-incelik ve cinsellikle ilgili araştırma sonuçlarını tekrar inceleyince şunu görüyorum: İnce olmak sekste başarının garantisi değil!

Kısacası, cinsel sağlık için sağlıklı bir vücut ve normal bir kilo aralığı gerekli. Ancak ince olmak yetmiyor. Kendinizi beğenmeniz de en az ince gözükmeniz kadar önemli.Aslında fiziksel çekicilik başlangıçta birinin dikkatini çekse de, cinsel hüner veya uzmanlığı garanti etmiyor. Oregon ve Hawaii’li araştırmacılar, bir kadının kilosunun cinsel davranışı etkilemediğini buldular. Hatta 7000 kadın üzerinde yapılan araştırmanın bulgularına göre , fazla kilolu kadınların erkeklerle seks yaptığını bildirme olasılığı, “normal kilolu” olduğu düşünülen kadınlara göre daha fazlaydı.

Tatmin duygusal bağ ile geliyor

Cinsel tatmin, eşler arasındaki duygusal bağ, iletişim ve karşılıklı anlayışın karmaşık bir etkileşimi. Fiziksel görünümden çok daha fazlasını içeriyor. Toplumsal standartlar tarafından tanımlanan mükemmel vücut, bir bireyin kişisel tercihleri veya arzuları ile uyumlu olmayabiliyor. Cinsel tatmin, duygusal bağ ve yakınlık ile derinden iç içe. Kişinin kendi teninde rahat ve kendinden emin hissetmesi, dış standartlara uymaktan çok daha önemli.

Mükemmel bir vücuda sahip olmanın mükemmel seks yapmakla eşdeğer olduğu sadece bir şehir efsanesi.Cinsellikten keyif almanız için ütopik bir vücut imajına sahip olmanız gerekmez. Sağlıklı bir kilo ve beden ile oldukça yüksek cinsel zevk alabilirsiniz. Kaldı ki yapılan araştırmalar kişisel hijyen ve özenin, partnerin yanında ne kadar rahat hareket ettiğinizin de en az kilo ve görüntü kadar önemli olduğunu gösteriyor.