Okulların açılmasıyla birlikte sıralarına geri dönen öğrenciler yaz tatili anılarını, ders notlarını ve virüslerini paylaşmaya başladı. Uzmanı çocuğunuzu solunum yolları hastalıklarından korumanın yollarını anlattı.

Yeni eğitim yılı için zillerin çalmasıyla çocuklar yeniden sınıfları doldurdu. Şimdi okul sıralarına oturup yaz tatili anılarını, ders notlarını, kalem, silgilerini paylaşacaklar. Ve virüslerini. Okulların açılmasıyla birlikte solunum yolu hastalıkları salgını mevsimi de başladı.

Çocuklarınızı solunum yolları hastalıklarından korumak için alabileceğiniz basit önlemleri Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Muhittin Cengiz Kan anlattı.

Beslenmeye dikkat

İlk altın kural bağışıklık sistemini de desteklemeye yardımcı olan dengeli ve besleyici bir diyet. C, A vitamini ve çinko açısından zengin besinlerin tüketilmesinin çocukların bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Portakal, limon, kivi gibi C vitamini içeren meyvelerle kırmızı et ve kabak çekirdeği gibi çinko bakımından zengin gıdaların tüketilmesi kilit rol oynuyor.

Yeterli uykuyla sitokin üretimi

İkinci kuralın her gün en az 9-11 saat uyku. Yeterli uyku vücudun enfeksiyonlarla savaşan sitokinleri üretmesine yardımcı oluyor ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde kilit rol oynuyor.

Hijyen kuralını hatırlatın

Pandemide tüm dünya olarak öğrendiğimiz bir kural; hijyen önemli. Eller su ve sabunla en az 20 saniye yıkanmalı. Yine pandemide herkesin öğrendiği bir kuralı çocuklara hatırlatma veya pandemide henüz bebek olan çocuklara öğretmekte fayda var: Öksürürken veya hapşırırken ağızlarını dirsek içiyle kapatmak.

Fiziksel aktivite dirençlilik kazandırır

Altın kurallar arasında yer alan düzenli fiziksel aktivite bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarından biri. Çocukların her gün en az 60 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapmalı.

Stres yönetimi

Dr. Kan’ın dikkat çektiği bir başka nokta stres. Stres bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor. Dolayısıyla ailelerin çocuklarının duygusal durumlarını yakından takip ederek stres düzeylerini azaltmalarına yardımcı olmaları gerekiyor. Böylece çocuklar hastalıklara karşı daha dayanıklı hale geliyor.

Ve aşı

Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili diğer bir yöntem de aşı. Influenza aşısı solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlıyor. Zamanında yaptırılması önemli.

İşte yeni eğitim-öğretim yılında üç büyükşehirdeki okul servis ücretleri