Cinsel sağlık uzmanı İrem Hattat sorularınıza cevap veriyor. Bu hafta yine iki soru birden var. 8 yıllık kocasını mastürbasyon yaparken yakalayan bir kadın ve bebeği doğalı 1 yıl olduğu halde kocasıyla seksten kaçınan bir başka kadın.

Sevgili İrem Hanım,

8 yıllık evliyim. Çocuğumuz yok. Evlendiğimizde ben 25 eşim 28 yaşındaydık. Eşim iş gereği sık sık şehir dışına gidiyor ancak şu ana kadar hiç bir şikayetim yoktu gayet mutluydum. Yalnız geçenlerde işten erken çıktım eve geldiğimde eşim yatak odamızda mastürbasyon yapıyordu. Bir an donup kaldım ve ne yapmam gerektiği hakkında hiçbir fikrim olmadığından hemen odadan çıktım. Biz haftada 1- 2 civarı beraber oluyoruz, bu nedir? Benim kocam doyumsuz mu? Onunla bu konuyu konuşsam mı, üzerini tamamen kapatsam mı?

Değerli Okuyucum,
Mastürbasyon fiziksel ve duygusal olarak sağlıklı bir davranış ve çoğu insan (hem erkek hem kadın) bunu yapıyor. Bu eşlerinin onları tatmin etmediği veya cinsel açıdan mutsuz oldukları anlamına gelmiyor.

Bazen mastürbasyon yapmak, insanların seks hayatları harika olsa bile yapmaktan hoşlandıkları bir şey. Hatta sık sık birlikte mastürbasyon yapan çiftler de var.

Biz mastürbasyonu, ancak bir çiftin cinsel yaşamını etkiliyorsa, kırgınlığa neden oluyorsa veya kişi zorlayıcı bir şekilde aşırı zaman veya enerji harcıyorsa sorunlu kabul ediyoruz.

Eşin belki de gençliğinden beri keyif aldığı ve alıştığı bir şey olduğundan mastürbasyona devam ediyor olabilir.

Bir çok insan genç yaşta mastürbasyon yapmaya başlıyor (ortalama başlangıç 13’tür) ve ilişki durumlarından bağımsız olarak bu aktiviteye devam ediyor.

Kişinin cinsel hayatını etkileyen başka değişkenler de var (farklı cinsel dürtüler, hamilelik, birlikte sınırlı zaman gibi). Sen de eşinin sıklıkla şehir dışına gittiğini söylüyorsun, bu zaman sınırlamaları da bir faktör olabiliyor. Ama paylaştıklarına bakılırsa, kocanın mastürbasyon yapmasına değil, bunu senden saklamasına gerçekten kızgınsın, ki bu kesinlikle mantıklı. Ancak eşini suçlamadan düşün: yanlış algılayabileceğini, cinsel açıdan iyi olmadığını düşünebileceğini sanmış bu nedenle söylememiş olabilir.

Şimdi bu yakalama üzerine konuyu kapatsan olmaz, üstüne gidip sinirle sorgulasan hiç olmaz. Kocan büyük olasılıkla konuyu açtığında utanacaktır. Konuşmaya empati ve dinleme isteğiyle yaklaş ve onun da düşüncelerini ve duygularını ifade etmesine izin ver. Unutma, bu senin kötü olman ya da onun cinsel olarak mutsuz olmasıyla ilgili değil.

Mastürbasyonun cinsel yaşamınızı engellediğinden endişeleniyorsan, bu endişelerini eşine sakin bir dille ilet, hatta mizah kullan. Mizah bu gibi zor konularda iyi bir kapı açıcıdır. Seni nasıl ve neden etkilediğini bilmesini sağla. Bir de mastürbasyon da herhangi bir davranış gibi, kompülsif hale gelebiliyor.

Konuştuğunda böyle bir durumla karşılaşırsan eşinin bağımlılığı, fiziksel aşırı uyarılma ve cinsel işlev bozukluğu gibi sıkıntılara yol açmadan onu profesyonel destek almaya yönlendirmen gerekebilir.

Sevgili İrem, bebeğim doğduğundan beri seks yapmak istemiyorum

Merhabalar İrem Hanım,

Doğum yaptıktan neredeyse bir yıl sonra hala seks yapmak istemiyorum. Sezaryen yaptım. Çocuktan arta kalan tüm vaktimi ev işleri alıyor. Yakınlaşmak için hem zaman bulamıyorum, hep yorgunum, hem de aklım hep bebeğimde oluyor. Bende bir sorun mu var? (yatak odası yerine bebek odası)

Değerli Okuyucum,

Çoğu yeni ebeveyn zamanının, enerjisinin ve kaynaklarının çoğunu yeni doğan bebeğe odaklıyor, ancak bebek birkaç aylık olduktan sonra ilişkiyi beslemek gerektiğini unutuyor. Erotik enerjiyi devam ettirmek için eşlerin çocuklarından başka ilgi alanları olan yetişkinler olarak birbirleriyle ilişki kurmaları önemli.

Çocuk uyurken seks yapabilirsin, ancak her gece yaptığın tek şey ona hikaye kitabı okumak ve akşam yemeğinden sonra temizlik yapmaksa, bu rutin eski ve yorucu hale gelebiliyor. Eşinle romantik ve duygusal bir bağ kurmak için çok az zaman kalıyor.

Tabii ki çok yorgunsun. İlk olarak, cinsel dürtün, genellikle yeni doğmuş bir bebeğe bakmanın beraberinde getirdiği ezici yorgunlukla rekabet etmek zorunda. Yeni bebekler 24 saat dikkat ve çok fazla fiziksel temas gerektiriyor ve bu hem fiziksel hem de duygusal olarak yorucu olabiliyor. Sonunda kendine ayırabileceğin bir anın olduğunda, yoğun fiziksel bağlılıktan ziyade bir molaya ihtiyacın olabiliyor, bu da seksi öncelikler listende alt sıralara çekiyor.

Hormonların değişiyor.  Büyük hormonal değişimler, doğum sonrası dönemde kendini dengesiz hissetmene neden olabiliyor. Özellikle de emziriyorsan. Emzirirken östrojen üretimi azalıyor ve bu da vajinal kuruluğa neden olabiliyor. Bu, fiziksel olarak seks için hazır olmadığını hissetmene neden olabiliyor, ancak kayganlaştırıcı kullanmak herhangi bir fiziksel rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabiliyor.

Sezaryen sonrası iyileşme daha da yavaş olabiliyor. Ayrıca ilişkinin ağrılı olacağından endişe duyabilirsin ve birçok kadın için doğumdan sonraki ilk cinsel karşılaşmalar rahatsız edici olabiliyor. Ek olarak henüz vücudunla tam olarak rahat hissetmeyebilirsin.

Bu duyguların hepsinin vücut imajın üzerinde dramatik bir etkisi olabiliyor ve kendini daha az arzu edilir hissetmene neden olabiliyor. Doğum sonrası depresyon da 8 yeni anneden 1’ini etkileyen ciddi ama tedavi edilebilir bir anne ruh sağlığı durumu. Bir belirtisi, genellikle seni ilgilendiren, seks de dahil olmak üzere, etkinliklere karşı ilgi eksikliği.

İyi haber şu ki, libido azalman geçici. Zaman ve sabırla eşinle tatmin edici bir cinsel ilişkiyi yeniden kurabilirsin. Bu ipuçları yardımcı olabilir:

Samimi dokunma veya ön sevişme ile başla. Bebekten sonra yakınlığın olmaması sadece seksle ilgili değil. Eşinle bırak cinselliği, duygusal olarak bağ kuracak bir an bile bulmak zor olabiliyor . Gün boyunca dokunarak, öperek ve bağlantı kurarak yavaşça başla. Seks yapabildiğiniz zaman, arzuyu ve hazırlığı artırmak için bolca ön sevişme (ve kayganlaştırıcı!) kullan.

Kendini beğen. Doğum sonrası dönemde vücudunla temasın kesildiğini hissetmen normal. Bir zamanlar iyi hissettiren şeyler doğumdan sonra eskisi gibi gelmeyebiliyor. Mastürbasyon, yeni bedenini tanımak ve doğumdan sonra kendinle bağlantı kurmak için harika bir araç olabiliyor. Sana neyin iyi geldiğini anladığında, bunu eşinle paylaşabilirsin.

Eşinle iletişim kur. İletişim, özellikle doğum sonrası dönemde, seks sırasında her zaman anahtar. Eşinle endişelerin hakkında açıkça konuş ve onu dinle. Bu, seks öncesi ve sırasında önemli .

Seks için zaman ayır. Seks yapmak istiyorsanız, eşinle yapılacaklar listenizin başına birbirinizi koymaya çalışın. (Biberonları yıkamak biraz bekleyebilir) Sekse öncelik vermeyi kabul et, ardından bebek uyanıkken ev işlerini halletmek için birlikte çalışın.

Kendine iyi bak. Bebek sahibi olduktan sonra yeni bir cinsel kanal bulmak zaman alabiliyor, ancak çoğu insan cinsel yaşamı için yeni bir normal buluyor.

Ve son önerim, hiç bir zaman unutma : Eğlence, zevk ve yakınlık için zaman ayıran çiftler, yakınlığı devam ettirme konusunda daha iyi bir şansa sahip olanlardır.

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu iremhattatasor@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.