Cinsel sağlık uzmanı İrem Hattat, okurlarından gelen soruları yanıtlıyor. Bu hafta üç ilginç ve önemli soru birden var.

Sevgili İrem Hanım,
Ben 44 yaşında beş yıllık evli bir erkeğim, eşim 32 yaşında. Son zamanda tüm takıntısı çocuk sahibi olmak. Ben de arzu ediyorum ama artık seksi sadece görev gibi onun yumurtlama zamanlarına göre yapıyoruz. Pozisyonları bile ona göre seçmeye başladı. Bu durum artık beni oldukça sıkmaya başladı ama nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum . Neredeyse çocuk fikrinden bile vazgeçebilirim. Ne önerirsiniz?

Değerli Okurum,
Öncelikle eşinin bu konuyu takıntı haline getirmesinin sebebinin senin umursamadığını düşünmesi olduğu hiç aklına geldi mi? Genellikle eşler çocuk konusunda beylerden destek ve ilgi görmediklerinde bu konuyu ikinize de stres yapacak kadar hayatlarının odak noktası yapıyorlar. Tabi bu durumda da talep üzerine performans gösteriyormuş gibi hissetmen normal. Benim tavsiyem ilk olarak eşine senin de çocuk konusunda aynı hisler içinde olduğunu, bunu gerçekten istediğini anlatıp onun üzerinden gerginliği almak. İkinci olarak da yumurtlama dönemi hesapları ile spontanlık arasında denge kurman gerekiyor. Bunun anahtarı da iletişim. Nihai hedef gebe kalmak olsa bile, ikiniz de sekse heyecan duygusunu geri getirebilirsiniz. Bence gün içinde seksi mesajlarla, hediye edeceğin hoş iç çamaşırları ile bebek yapma eylemini bir angarya yerine eski eğlencesine geri döndürebilirsin.

Vajina daraltma ameliyatı düşünüyorum ama…

İrem Merhaba,
38 yaşındayım biri dört biri iki yaşında iki kızım var, ikisi de normal doğum oldu. Yalnız son doğumum sırasında vajinamda yırtılma ve biraz genişleme oldu. İki senedir çok rahatsız hissediyorum. Eşimle seks yapmaktan kaçar oldum. Farkına vardı da bana söylemiyor mu bilmiyorum. Vajina daraltma estetiği olmayı düşünüyorum, eşime bu konuyu nasıl açacağını da bilemiyorum. “Ya benimle dalga geçerse” diye düşünmekten kendimi alamıyorum…

Değerli okurum,

Herhalde eşine açılınca hissedeceklerin kendini seks sırasında rahatsız hissetmenden, görünüm ve işlevsel olarak organlarından memnun olmamandan daha kötü olamaz. Bu durumu mutlaka eşinle konuşmalısın. Cinsel isteksizliğini, tatminsizliğini, zevk alamama durumunu açıkça anlatırsan eşinin de anlayışla karşılayacağını düşünüyorum. Zaten daraltma ameliyatı sonrası 1,5-2 aylık bir ilişkiye girmeme periyodunuz olacak. Bu zamanı söylemeden geçirme sakın. Yalnız unutma bu tür daraltma ameliyatlarında yaşın, hormonal durumun, genel sağlık profilin, kullandığın ilaçlar, psikolojik durumun ameliyat başarı oranını belirleyen ana faktörler arasında. Burada önemli olan doğru tanı ile bilimsel ve dikkatli bir cerrahi uygulamak. Dolayısıyla uygulama yapacak ekibi doğru seçip ameliyatın kendine göre risklerini iyice konuş. İşin içine eşini dahil et.

Kalp krizinden sonra seksten korkuyorum

Sayın İrem Hanım,
Ben 42 yaşındayım ve 6 ay önce kalp krizi geçirdim. Şu an sağlığım iyi durumda, doktorum da onay verdi ama hala eşimle seks yapmaktan çekiniyorum. Çok efor harcarım, kalbime yük mü biner endişesi içindeyim. Ne önerirsiniz?

Değerli okurum,

Seks çok efor gerektiren bir aktive değil ki. Birçok çift cinsellik için 5-15 dakika harcıyor. Seks sırasındaki oksijen tüketimi bir veya iki kat merdiven çıkmaya ve kalp hızı da hafif-orta şiddette yapılan bir egzersize benziyor. Sonuçta cinsel ilişki kalp hastalarına çok fazla yük bindiren bir durum değil ( tabi aldatma gibi stres yaratan durumları istisna kabul etmek lazım!)

Sana önerim kalp krizi sonrası yeterince beklemiş olduğuna ve hekiminden de sağlığınla ilgili onay çıkmış olduğuna göre eşinle rahat ettiğin bir pozisyonla başla. Bu arada hiç düşündün mü, eşin aslında senden daha endişeli olabilir. Her ikinizi de rahatlatmak için ilk birkaç seferde sakin ol, ön sevişmeyi uzat. Kendini ve eşini kaslarını daha az zorlayacak şekilde konumlandır. Örneğin, eşin üstte olacak şekilde uzanabilirsin.

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu iremhattatasor@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.