Dünya Sağlık Örgütü, 72 saatlik ateşkesin yürürlüğe girmesinden hemen önce çatışan gruplardan birinin ulusal halk laboratuvarını işgal ettiğini açıklayarak, biyolojik risk uyarısında bulundu.
DSÖ’nün Sudan’daki temsilcisi Nima Saeed Abid, savaşçıların laboratuvardaki teknisyenleri kovduğunu söylerken, kontrolün kime geçtiğini belirtmedi. Abid’in ifadesine göre laboratuvarda teknisyenlerin biyolojik maddeleri güvenli bir şekilde muhafaza etmeye erişimi yok ve bu da asıl endişe kaynağı.
Laboratuvarda, ölümcül hastalıklar dahil olmak üzere örnekler bulunuyor. Kızamık, çocuk felci ve kolera da örnekler arasında.
DSÖ temsilcisi “Çalışmayan jeneratörler nedeniyle kimyasal tehlike yanında biyolojik risk tehlikesi de çok yüksek” dedi.
Sudan’da Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Burhan ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri lideri General Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki rekabet ülkeyi büyük bir felakete sürüklerken, Sudan Sağlık Bakanlığı, şu ana dek 459 kişinin yaşamını yitirdiğini, 4072 kişinin yaralandığını duyurdu. Ancak bu veriler DSÖ tarafından doğrulanmış değil.
1600 Türk vatandaşı Etiyopya’ya taşındı
Başta Türkiye olmak üzere, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Ürdün ve Mısır, ülkeden tahliye çalışmalarını sürdürüyor. Ülkedeki 1600’ü aşkın Türk vatandaşı Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliğince tahsis edilen otobüslerle Etiyopya’ya taşındı.