Horlama, yattığınız yerde dönüp durma, gün içinde uzun süre uyuklama, gece boyunca sürekli uyanıp durma e çok az ya da çok fazla uyuma sorunlarından herhangi birini yaşıyorsanız size kötü bir haberimiz var. Araştırmacılar uyku sorunları ile felç arasında bağlantı olduğuna inanıyor.

Yeni bir araştırmaya göre horlama, yatağın içinde dönüp durma, gün içinde uzun süre uyuklama, gece boyunca ara ara uyanma ve çok az ya da çok fazla uyumanın hepsi kalitesiz uykuya katkıda bulunuyor ve felç riskinizi artırıyor olabilir.

İrlanda’daki Galway Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, uyku sorunları ile felç riski arasında bir bağ olup olmadığına yönelik yaptıkları araştırmada felç geçirmiş 2 bin 243 kişi ile felç geçirmemiş 2 bin 253 kişiye odaklandı. Yaş ortalaması 62 olan katılımcılara uyku davranışları, kaç saatlerini uyuyarak geçirdikleri ve uykularının kalitesi üzerine birtakım sorular soruldu.

Verilerle riskler

Neurology’de yayımlanan araştırmanın sonuçları çok fazla veya çok uyuyan, gün içerisinde uzun şekerlemeler yapan, horlayan, uyurken burnundan soluyan ve uyku apnesinden beş veya daha fazlasına sahip olanlarda felç riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Daha spesifik olarak günde 5 saatten az uyuyan kişilerin, ortalama 7 saat uyuyanlara kıyasla felç geçirme riski 3 kat daha fazla. 9 saatten çok uyuyanların fel geçirme olasılığı ise 7 saat uyuyanlara nazarak 2 kat fazla. Ayrıca bir saatten fazla şekerleme yapanların felç olasılığı, yapmayanlara göre yüzde 88’den daha fazla.

Horlayanların felç geçirme olasılığı, horlamayanlara göre yüzde 91 daha yüksek. Burnundan soluyanların felç geçirme riski ise solumayanlara göre yaklaşık üç kat artıyor.

Uyku sorunlarını ortadan kaldırmak için ne yapılabilir?

Araştırmacılar uyku sorunlarını ortadan kaldırmak için sağlıklı beslenmeyi ve düzenli olarak egzersiz yapmayı öneriyor. Ayrıca uyumadan önceki üç saatte karında basınç oluşmaması için alkol tüketmemenin ve yemek yememenin önemli olduğunu vurguluyorlar. En az 7 ila 8 saat deliksiz uyumanın kalp rahatsızlıklarının önüne geçmenin bir yöntemi olduğunu söylüyorlar.

Bilim insanları, araştırmalarının uyku sorunları ile felç arasındaki ilişki üzerine yoğunlaştığının ve bu araştırmadan uyku sorunlarının felce neden olduğu gibi bir sonuç çıkarılamayacağının da altını çiziyor.

50 yaşından sonra günde 5 saatten az uyumak kronik hastalık riskini arttırıyor