Parkinson, beyin ve sinir sistemi boyunca alfa-sinüklein olarak bilinen bir anormal proteinin çoğalmasından kaynaklanıyor. Bu çoğalmanın, hastalıkla özdeşleşen titreme, hareket yavaşlığı ve kas sertliği gibi fiziksel semptomlardan yıllar önce gerçekleştiği düşünülüyor.
Spesifik bir test yöntemi bulunmadığından dolayı Parkinson hastalığını teşhis etmek, doktorlar için zor bir durum. Hastalığın semptomları değişkenlik göstermekle beraber, bazen diğer bazı hastalıklarla benzer semptomlar gösterebiliyor. Bu da hastalığın sıklıkla yanlış teşhis edilebildiği anlamına geliyor. Bununla birlikte ABD’li bilim insanları, Parkinson ile bağlantılı anormal proteinlerin çoğaldığını gösteren belirtilerin ortaya çıkmasından çok önce hastalığı teşhis etmenin bir yolunu bulduklarını söylüyor.
Lancet Neurology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, alfa-sinüklein tohum amplifikasyon tahlili (alphaSyn-SAA) olarak bilinen yöntem, hastalığa yakalanma riski taşıyan kişileri doğru bir şekilde tespit ediyor olabilir. Eğer araştırmacılar haklıysa Parkinson’un erken tanı, teşhis ve tedavisinin önü açılabilir.
1.123 kişinin katıldığı çalışma, alphaSyn-SAA tekniğinin kullanışlılığını değerlendirmek için şimdiye kadar yapılan en büyük çalışmalardan biri oldu. Grupta Parkinson hastalığı teşhisi konmuş kişiler, hastalıkla bağlantılı gen varyantlarına sahip risk altındaki bireyler ve uyku bozukluğu veya koku kaybı gibi erken non-motor belirtiler gösteren şahıslar yer aldı.
Bu kişilerin her birinden beyin omuriliği çevreleyen sıvı örnekleri alındı. Numuneler daha sonra alfaSyn aranmak üzere laboratuvar analizine gönderildi. Araştırma sonucunda tekniğin sadece Parkinson hastalarını doğru bir şekilde tespit etmekle kalmayıp, risk altındaki bireyleri ve erken non-motor semptomları olanları da tespit edebileceğini gösterdi.