Son dönemde gündemden düşmeyen zayıflama iğneleri bu kez kullanıcılarının beklenmedik hamilelikleriyle gündemde. Doktorlar, zayıflama ilacıyla hamilelik arasında henüz bir bağlantı bilmiyor ve uyarıyor: 'Hamilelikte Ozempic kullanmayın.'

‘Mucize kilo verme iğneleri’ olarak görülen zayıflama ilaçları obeziteyle mücadelede son dönemin en etkili silahı olarak görülüyor. Ünlülerin de kullandığını açıklamasıyla ününe ün Wegovy ve Ozempic marka iğneler üreticisi ilaç firmasını zengin etti bile.

Son olarak bu ilaçların etken maddesi semaglutidin kalp krizi geçirme riskini yüzde 20 oranında azaltabileceğine dair bir araştırma yayınlandı. Her ilaç gibi doktor kontrolünde ve dikkatli kullanılması gerektiğini hatırlattıktan sonra yeniden bu ilaçları gündeme getiren gelişmeyi aktaralım.

Bu ilaçları kullanan kadınların beklenmedik şekilde hamile kaldığına dair vakaların artışı üzerine uzmanlar etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanımı konusunda uyardı. Elbette bu uyarı çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlara yönelik.

İngiliz gazetesi The Guardian’ın aktardığına göre “Ozempic kullanırken hamile kaldım” isimli Facebook grubunun 750’den fazla üyesi var. Sosyal ağ sitesi Reddit’te de benzer deneyimi yaşayanların yazışmalarıyla dolu.

Şimdiye kadar yapılan araştırmalar hamilelikle arasında bir ilişki olduğunu göstermese de uzmanlar bir bağlantı olasılığına işaret ediyor. Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nden Dr. Karin Hammarberg “Obez kadınlar genelde düzensiz menstrüel döngüleri yaşar çünkü vücutları yumurta üretmez. Kilo verdiklerinde ise menstrüel döngüleri düzene girer ve doğurganlıkları artar” diyor.

Semaglutid etken maddesinin obeziteyle yaşayan, polikistik over  sendromu olan (doğurganlığı etkileyen yumurtalıklarda kist oluşumu) kadınlarda yumurtlamayı artırıp artıramayacağına dair araştırmalar sürüyor.

Dr. Hammarberg hamile kalmayı planlamayan kadınlara ‘işi sağlama almak için’ Ozempic ve benzeri ilaç kullanırken prezervatif ve spiral (rahim içi araç) kullanmasının daha güvenli bir seçenek olacağını söylüyor.

Bir yandan da ilacın hamile kadınların kullanması konusunda güvenlik endişeleri de sürüyor. İlacın deney aşamasında hamile ve hamile kalmaya çalışan kadınlar dahil edilmediği için bu durumdaki yan etkileri bilinmiyor. Üreticisi Novo Nordisk’in verdiği bilgiye göre, hamile farelere semaglutid verildiğinde, doğmamış yavrularda hem yapısal anormallikler hem de büyümede değişiklikler görüldü. Hamile kadınların kullanmasının güvenli olup olmadığına dair araştırmalar sürerken halihazırdaki tavsiye kullanmamaları yönünde.

Son araştırma bir daha gösterdi: Zayıflama ilacı kalp krizi riskini yüzde 20 azaltabilir