Erzurum'da Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden 112 yılık Hacı Bekir Zade Ağa Konağı MHP il başkanlığı binasına çevrildi. Partinin açıklamasına göre satın alma ve restorasyon işlemi 23 milyon lira tuttu.

Erzurum’un Murat Paşa Mahallesi’nde, Osmanlı döneminin tanınmış tüccarlarından Hacı Bekir Zade Ağa’nın yaptırdığı konağın kentin mimari tarihinde önemli bir yeri var. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserlerle benzerlik gösteren taş işçiliğiyle öne çıkan yapı 1979 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenmişti. Yıllar boyu üç kuşağı bürındıran bu nadide konak şimdi yeni sahipleriyle bambaşka bir amaca hizmet ediyor.

Konağın tarihsel serüveni oldukça ilginç. 1915’te Rus işgali sırasında aile Sivas’a göç etmek zorunda kaldı, konak yaklaşık iki yıl Rus işgal komutanlığı tarafından kullanıldı. 1917’de aile Erzurum’a geri döndü ve konakta yaşamaya devam etti. Ancak yıllar geçti, konak mirasçılar tarafından satılığa çıkarıldı.

MHP’nin sahiplenme süreci

Konağın satılığa çıkarılmasıyla MHP Erzurum İl Başkanlığı harekete geçti. İl Başkanı Adem Yurdagül’ün girişimiyle konağın MHP’ye kazandırılması için adımlar atıldı. Partinin açııklamasına göre 16 milyon lira satın alma bedeli için MHP yöneticileri, parti üyeleri ve gönüllüler gerekli bütçeyi toparladı. Eski İl Başkanlığı binasının ve kadın kollarının kullandığı bir yerin satışıyla da ek kaynak oluşturuldu. Yedi milyon liraya mal olan restorasyonla toplam maliyet 23 milyon liraya ulaştı.

Yurdagül basın mensuplarına bu tarihi yapının ‘MHP’nin tarihine uygun olduğunu’ savunarak Genel Başkan Devlet Bahçeli’den alınan destekle satın alma işleminin tamamlandığını söyledi:

“Satılığa çıktıktan sonra aile ile irtibata geçtik. Belirlenen meblağı topladık. Parayı teslim ettikten sonra tapu sürecini başlattık. Genel Başkanımıza süreçten önce buranın tarihi ile alakalı durumunu izah ederek MHP’nin tarihinin şanla şerefle dolu olması hasebiyle böyle bir konağın yakışacağını söyledik. Sayın Genel Başkanımız mutluluklarını ifade ederek desteklerini belirtti. Kendisinden müsaade alarak aile ile sözleşmeyi imzaladık ve satın alma işlemini bitirdik. Satın aldıktan sonra Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin vekaleti ile tarihi konağı MHP’nin kayıtlarına geçirdik.”

Beş ay süren restorasyonla konak onarıldı ve kullanıma hazır hale getirildi. Osmanlı mimarisinin ince detaylarını koruyarak yapılan restorasyondan sonra Yurdagül basın mensuplarına hem eski hem de yenilenmiş halini gösterdi. MHP Erzurum İl Başkanlığı tarihi binada faaliyete başladı.

Hedef gösterilen 154 kişi yetmedi: MHP yeni ‘liste’ hazırlıyor

AK Parti’yle MHP yine aynı safta buluşamadı: Bahçeli teğmenlerde art niyet aradı, Çelik sahip çıktı