Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın ‘süresiz nafakaya karşı görüşüyoruz’ dediği Adalet Bakanı’ndan yeni tasarı sinyali: 1 gün evli kalıp onlarca yıl nafaka ödeyenler var. Tasarı hazırlayıp Meclis’e sunacağız.

Cumhur İttifakı’nın küçük ortaklarından Yeniden Refah Partisi’nin sıkça dile getirdiği “erkeklerin mağdur edilmediği bir nafaka sistemi” için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı kolları sıvadı.

Söz konusu talep, kadın hakları örgütlerinden büyük tepki çekmiş, iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nin ardından Türkiye’deki kadınların bu uygulamayla hak kaybına uğrayacağını belirtmişlerdi.

Aile Bakanı ‘kabul edilemez’ demişti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 27 Temmuz’da düzenlediği bir basın toplantısında süresiz nafakaya karşı olduğunu açıklamış, ve şunları söylemişti:

“Ben süresiz nafaka konusunu da önemsiyorum. Bazı insanlar 1990’lı yıllarda evlenmiş. Süresiz nafaka ödemek gibi uygulama kabul edilebilir olamaz. Dolayısıyla bunu da ele almak ve buna da dikkat etmek lazım.  Süresiz nafaka gibi bir durum adil bir durum değil. Bu durumun gerçekten önemli bir şekilde ele almaması lazım. Süresiz bir nafaka sizin için adil mi? Açıkça sormak istiyorum. Tabii ki mesela uygulamadan kaynaklandı. O yüzden Adalet Bakanımız ile görüştüğümüzde bu nafaka konusunu, 6284 konusunu ve bizim bakanlığımızı ilgilendiren boyutlarını ele aldık. Bunun Adalet Akademisi’nde ders olarak verilmesini düşünüyorum. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Hakimler ve savcıların bu konuyu özel ders olarak Adalet Akademisinde ele alabilirler.”

Tunç: Kadınları da mağdur etmeyeceğiz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da dün konuya ilişkin AHaber’de açıklamalarda bulundu. Nafaka konusuyla ilgili yeni bir düzenlemenin geleceğini söyleyen Tunç, “Süresiz nafaka kalkacak mı?” sorusuna “Medeni kanunumuzda nafaka süresiz hale getirildi. 1 gün evli kalıp onlarca yıl nafaka ödeyen kişiler var. Ancak kadınları da mağdur etmeyecek bir güvenceyi sağlamamız gerekiyor. Bu dengeleri gözeterek bir tasarı hazırlayacağız. Bu düzenleme Meclis’in yeni döneminde gündeme gelecek. 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu, yaklaşık 20 yıldır uygulanıyor” cevabını verdi.

Ak Parti’den vekil seçildi ve ilk sözleri: Sadece kadının beyanı esas alınamaz