Mersin’de sahilde bir grubun PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atarak halay çektiği görüntüler yeni bir tartışma başlattı. Videodaki kişilerin gözaltına alındığını İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “Gereği yapıldı” notuyla duyurdu. Daha sonradan tutuklanan bu kişilere gözaltı otobüsünde polislerce “Ölürüm Türkiyem” şarkısının dinletilmesi ise başka bir tartışmanın fitilini ateşledi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bu görüntülerle ilgili “Bunun savcının talimatıyla gözaltına alınan insanları üzmek, kırmak için yapıldığına inanmıyorum” dedi.
Sosyal medyada başka halay ve kutlamalardan görüntüler paylaşılmaya başlandı. Bu görüntüler üzerine en az beş ilde onlarca kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 19’u da tutuklandı.
DEM Partililer Yerlikaya’nın bu açıklamasına ve gözaltılara “ırkçılık” suçlaması yaptı ve Kürtlerin hedef alındığını söyledi. DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek de İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede gözaltı süreçlerinin detayları soruldu, Öcalan lehine slogan atmanın suç olmadığı yönünde yargı kararları hatırlatıldı.
Tartışmaya bugün AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da katıldı. “Başka dilde halay çekmek yasa dışı değil” diyen Ensarioğlu gözaltı otobüsünde “Ölürüm Türkiyem” şarkısının dinletilmesiyle ilgili “Bu süreçte toplumun huzurunu bozacak uygulamalardan kaçınılmalıdır” dedi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ensarioğlu Diyarbakır ve Van’da Kürtçe trafik yazılarının silinmesine ilişkin de “Bu konuda gerekli adımların atılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Son dönemde halay çektikleri gerekçesiyle birçok insanın gözaltına alınması ve tutuklanmasına da tepki gösteren Ensarioğlu “Türkiye’nin farklı illerinde halay çeken kişilerin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak belirtmek isterim ki; Kürtçe, Zazaca, Türkçe veya başka bir dilde halay çekmek yasa dışı değildir” dedi.
Halay videolarında “yasa dışı sloganlar atıldığı iddiaları” bulunduğuna dikkat çeken Ensarioğlu “Hukuki çerçevede müdahale gerektiren durumlar varsa gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Ancak bu süreçte toplumun huzurunu bozacak uygulamalardan kaçınılmalıdır” diye konuştu.
Bir haber sitesine verdiği demecin “çarpıtıldığını” ve İçişleri Bakanı Yerlikaya ile karşı karşıya getirilmek istendiğini dile getiren Galip Ensarioğlu “İçişleri Bakanımızla karşı karşıya getirmeye çalışan yalan ve iftira haberciliğinin bu ülkede yeri yoktur ve olmayacaktır. Eğer kendisine söyleyecek bir sözümüz olacaksa kendisi bizlere bir telefon kadar yakındır” dedi.
Gözaltına alınan gençlere “Ölürüm Türkiyem” şarkısının dinletilmesi olayına ilişkin sözlerinin çarpıtıldığını kaydeden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu şunları söyledi:
“İzaha kavuşturmamız gereken ve çarpıtılan hakikat şudur: Terör örgütünün propagandası sayılacak müzikle halay çeken gençlere ‘Ölürüm Türkiyem’ şarkısının sanki bir cezalandırma aracı olarak kullanılmasıdır. Bu tavrın karşı milliyetçiliği besleyeceği endişesini taşıyoruz. Tıpkı bundan 44 yıl önce Diyarbakır Cezaevi’nde zorla, dayakla ve şiddetle dinletilen ve söyletilen şarkıların, marşların bu vatanı sevdirmekten ziyade nefreti ve düşmanlığı körüklediği gerçeğinde olduğu gibi.”
Gençlere de bir çağrıda bulunan Ensarioğlu “Biz bu gençlere diyoruz ki, sizi nefretin, düşmanlığın, terörün, kaosun ve kardeş düşmanlığının propagandasına alet etmeye çalışanlara asla geçit vermeyin. Biz kardeşliğin, sevincin ve beraberliğin türkülerini söyleyeceğiz” dedi.
Ensarioğlu Kürtçe trafik yazılarıyla ilgiliyse “Van ve Diyarbakır’daki Kürtçe uyarı yazılarının silinmesini doğru bulmuyorum. Bu yazılar trafikte dikkat çekmek amacıyla yazılmış olup yasa dışı değildir. Bu konuda gerekli adımların atılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, bu tür olayların tekrarlanmamasını sağlamaktır” diye konuştu.