Ak Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin Meclis Genel Kurulu'nda Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın bininci hafta anmasına izin verileceğini açıkladı.

Ak Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin Meclis Genel Kurulu’nda Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 1000. hafta anması hakkında konuştu.

Zengin İstanbul Valisi Davut Gül ile görüştüğünü, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 1000. hafta anmasına izin verileceğini duyurdu.

Cumartesi Anneleri/İnsanları ile geçen hafta bir araya geldiğini belirten Zengin “Diğer siyasi partileri de ziyaret ettiler. Neticesinde hem İçişleri Bakanımızla hem Sayın Valimizle görüşmelerimiz oldu. Ayın 29’unda toplantılarının 1000’incisini yapacaklar. Biraz evvel Sayın Valimizle de teyit ettim. Kendileri bu toplantıyı gerçekleştirecek. Zaten her hafta yapmaya devam ediyorlar” dedi.

Zengin devamında şunları söyledi:

“Daha geniş bir katılımla bu hafta toplantılarını yapacaklar. Burada ince bir çizgi var. Bizim için Cumartesi Anneleri’nin hassasiyetleri, acıları önemli ama bu acılardan yola çıkarak farklı yöne yönelinmesine de, bunun suistimal edilmesine de müsaade etmemek gerekiyor. Bize düşen hukuken de yapılması gerekenlerin takibidir.”

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir 29 yıldır kayıplarını arayan Cumartesi Anneleri’nin bu hafta 1000’inci kez toplanacağını hatırlatarak iktidara çağrı yapmıştı. Emir “Meydanı annelere açın. Dünyanın gözü cumartesi günü saat 12.00’de Galatasaray Meydanı’nda Cumartesi Anneleri’nde olacak” demişti.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapıyor.

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta buluşmasına düzenlenen polis saldırısında 23 kişi gözaltına alınmıştı. 46 kişi hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla dava açılmıştı. Bu sürecin ardından Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda anma yapmalarına izin verilmedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM) Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin mayıs ayında hak ihlali kararı vermişti.

‘Yarın, Cumartesi Anneleri’ne karşı duyarsızlığınızın son günü olsun’