Milli Savunma Bakanı Güler, F-16'larla ilgili görüşmelerin 'olumlu' geçtiğini ancak henüz imzaların atılmadığını söyledi. Güler, Eurofighter uçakları için Avrupalı ülkelerle süren müzakerelerle ilgili ise ''Sonuna doğru yaklaşıyoruz'' dedi.

Türkiye’nin savaş uçaklarında çetrefil modernizasyon süreci devam ederken F-35 diye çıkılan yolda F-16’ya razı olma durumu sürüyor. Ankara F-16 Blok 70’lerin teslimatını bekliyor, ancak henüz imzalar atılmadı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler dün katıldığı televizyon programında F-16’ların tedarik sürecine ilişkin şunları söyledi: “F-16’larla ilgili ABD’li dostlarımızla görüşmeler hep olumlu gelişti. Anlayış gösteriyorlar ama daha sonuna varıp bir imza atmadık. 40 tane F-16 Viper Blok 70 almak istiyoruz. Onlarla gelecek mühimmatları istiyoruz. ABD’li dostlarımız şu anda olumlu şekilde bunları inceliyor, zamanında cevapları veriyorlar. Olumlu devam ediyor.”

Diğer yandan Türkiye, ABD’yle sancılı geçen görüşmeler sırasında Avrupa’dan EuroFighter savaş uçaklarını da almak için kolları sıvamıştı. Ancak burada Almanya sorun yaratıyor. EuroFighter’ın diğer ortağı ülkeler ise satışın gerçekleşmesine sıcak bakıyor gibi görünüyor.

Güler’e bu uçaklarla ilgili görüşmelerin akıbeti de soruldu ve “Sanıyorum sonuna doğru yaklaşıyoruz” yanıtı geldi. Eurofighter ortağı ülkelerden üçünün Türkiye’ye destek verdiğini belirten Güler “Almanya’da olumlu gelişmeler olduğunu duyuyoruz, inşallah kısa zamanda sonuçlanabilir diye düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’ye EuroFighter satışı için Alman hükümetine bir baskı da sendikadan geldi