Gebze Belediyesi’nin ‘Kutsal Emanetler Sergisi’ tartışmaya yol açtı. Sergide Sakal-ı Şerif hariç tüm eşyalar taklit ancak bu ziyaretçilere belirtilmiyor. Sosyal medyada sergi için ‘Kutsal emanetler seçim malzemesi yapılıyor” yorumları yapıldı.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Ramazan ayı dolayısıyla ‘Kutsal Emanetler Sergisi’ açıldı. Gebze Belediyesi tarafından kurulan çadırda “kutsal emanetler” diye sunulan eşyalar, replika çıktı.

Serginin 22 Mart’taki  açılışına yeniden aday olan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit ve ilçe müftüsü Mahmut Çakır da katıldı. Açılışta kurdele kesilip dualar okundu, sergiyi gezenler buradaki eşyaları “kutsal emanetler” sanarak duygusal anlar yaşadı.

Sergide İslam peygamberi Hz. Muhammed’in cam içinde sergilenen sakalı da(Sakal-ı Şerif) yer alıyor. Sakal-ı Şerif normalde Topkapı Sarayı Müzesi Mukaddes Emanetler Dairesi’nde sergileniyor. Sergiyi gezenler içeride Hz. Muhammed’in ayak izi, Hz. Hüseyin’e ait hırka parçası, Hz. Muhammed’in kılıcı gibi kutsal emanetleri de görüyor. Ancak Sakal-ı Şerif hariç tüm eşyalar replika. Yani eşyanın iyi hazırlanmış bir taklidi ama replika oldukları belirtilmiyor. Sergiyi gezenler bunların gerçek olduğunu düşünüyor.

Akın var akın Topkapı Sarayı’na akın

Ülke Tv’de program yapan tarihçi Ahmet Anapalı sergideki eşyaların gerçekmiş gibi sunulmasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Anapalı “Gebze Belediyesinden büyük skandal, imitasyon hiçbiri gerçek olmayan tamamen sahte bir takım ürünleri halka gerçek kutsal emanetler diye Kur’an okunarak sergiliyor. Halk gözyaşı içinde başkana dua ede ede sergiyi geziyor. Bu skandalı maalesef bizim tarafın belediyesi yaptı” dedi.

Anapalı eserlerin Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesinden özel olarak getirilmiş gibi vatandaşa sunulduğunu belirtti. Anapalı’nın paylaşımının ardından çok sayıda sosyal medya kullanıcısı sergideki eserlerin gerçek gibi sergilenmesine tepki gösterdi.

Topkapı Sarayı’nda yenilikler: Sergilenen eser sayısı 3 bin 500’e çıkarıldı