13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi AYM kararına yine uymadı, Can Atalay dosyasını Yargıtay'a gönderdi. Gerekçe ise, Can Atalay'ın, dosyası Yargıtay'dayken milletvekili seçilmesi.

21 Aralık’ta verilen AYM kısa kararının ardından ilk gün adliyeye gelmeyen mahkeme başkanı ertesi gün gelmiş, AYM’nin gerekçeli kararının bekleneceği bilgisi paylaşılmıştı. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez hak ihlali kararının gerekçesinin yayınlanmasının ardından gözler Çağlayan’daki İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne çevrilmişti.

Mahkeme heyeti sabah saatlerinden itibaren odalarına kapandı ve AYM gerekçeli kararından sonra yaklaşık 12 saat toplantı yaptı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin “yeniden yargılama kararı verilmesi, tahliyesinin sağlanması, yargılamanın durdurulması” açık hükmünü hiçe saydı. Dosyayı ilk kararın ardından olduğu gibi yeniden Yargıtay’a gönderme kararı aldı.

Mahkemenin dosyayı Yargıtay’a gönderme kararında “ihlal varsa bile o ihlal dosya Yargıtay’dayken oldu” şeklindeki gerekçesi dikkat çekti. Mahkeme’nin “ek karar” diyerek verdiği kararda Anayasa Mahkemesi’nin dosyayı kendilerine göndermemesi gerektiği söylendi. Mahkemeye göre mahkumiyet kararı verildikten sonra, Can Atalay dosya Yargıtay’dayken milletvekili seçildiği için ihlali sonlandırması gereken mercii de Yargıtay.

Adliye önünde açıklama yapan Can Atalay’ın avukatları kararı skandal olarak niteledi, bir üst mahkeme olan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz edeceklerini söyledi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da oturma eylemine katılanlara teşekkür etti. Baş “Türkiye’de iktidarı ele geçirmiş olanlar iktidarlarını sürdürmek için her türlü hukuksuzluğu göze almış durumda, asla teslim olmayacağız” dedi.

Mahkeme kararına Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da tepki gösterdi. Sağkan, “Hukuken yapılabilecek hiçbir yorum kalmadı. Bir mahkeme ben açıkça Anayasa’yı tanımıyorum diyor. Bu ülke üzerinde yaşayan istisnasız herkese meydan okuyor. HSK hemen yarın gereğini yapmaz ise tüm aksaklıklarına rağmen bir şekilde işleyen hukuk düzeninin sona erdiğini ilan eder” değerlendirmesi yaptı.

Mahkeme kararının sabah saatlerinden itibaren bir türlü açıklanmaması üzerine Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş’ın çağrısıyla Çağlayan’daki Adliye binası önünde oturma eylemi başlatılmıştı. Eyleme Müjdat Gezen’in yanı sıra CHP il örgütü ve milletvekilleriyle vatandaşlar destek verdi.

CHP Lideri Özgür Özel de mesaj yayınlayarak Erkan Baş’ın çağrısını desteklediğini açıkladı.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla TİP’in başlattığı oturma eylemine destek verdiklerini söyledi, “Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından iki kez verilen tahliye kararına uyulmaması kabul edilemez bir yargı skandalıdır. Can Atalay derhal serbest bırakılsın” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin sabrı taştı: Hiçbir merci AYM kararını inceleyemez