İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 2019 seçimlerinden sonra açtığı kent lokantalarının önündeki kuyruklar ilk günkü gibi devam ediyor. Kuyrukları referans gösteren CHP'li belediyeler de lokantaları tüm Türkiye’ye yayıyor. Son açılış Adana'daydı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ilk Kent Lokantası’nı 17 Haziran 2022’de açtı. Çapa’daki bu lokantanın açılışını İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı ve ana hedefi o çevrede yaşayan çok sayıda öğrenciye uygun fiyatlı, sağlıklı yiyecek ulaştırmaktı. Daha sonra projenin öğrencileri de aşacağı ortaya çıktı, daha büyük kalabalıklar burada yemek yer olunca bunlardan 13 ilçede daha açıldı ve buralarda lokantaya rağbet çoktu.

31 Mart 2024 seçimlerine giderken İstanbul’da Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum kent lokantalarını küçümseyen bir açıklama yaptı. Seçim günü zafer kazanan Ekrem İmamoğlu ise kuyrukları referans göstererek lokantaları önemsediklerini söyledi.

Seçimin sembolü Kent Lokantası: En büyük şehirde kazan bu sayede kaynıyor

Ekrem İmamoğlu’nun kent lokantaları projesi şimdi Türkiye’nin farklı noktalarındaki CHP belediyeleri tarafından örnek alınıyor. Kent lokantaları CHP için artık bir parti projesine dönüştü denebilir. Hatta geçen günlerde Ekrem İmamoğlu İBB’nin açtığı kreşlerin de tüm Türkiye’ye yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Kreşler de yaygınlaşır mı bilinmez, ama İstanbul’da önlerindeki kuyruk devam ettiği sürece lokantaların Türkiye’ye yayılacağı kesin gibi.

Dün kent lokantalarından iki fotoğraf geldi. İlk İstanbul Fatih’teki lokantadandı. İBB’nin Fatih’teki şubesi önünde oluşan kuyruğu gören bir motorsiklet kullanıcısı “Afrika değil Türkiye” notuyla bu görüntüyü sosyal medya hesabında paylaştı.

Çok paylaşılan bu görüntülerde şubenin önünde başlayan kuyruğun yan binalardaki işletmelerin önüne de taşacak şekilde kaldırım boyunca uzadığı görülüyor.

Diğer fotoğraf Adana’nın Seyhan ilçesinden geldi. Seyhan Belediyesi Adana’nın ilk Kent Lokantası’nın açılışını yaptı. Bey Mahallesi’ndeki açılış törenine Belediye Başkanı Oya Tekin, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Medyadan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Mali İşlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, CHP İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, CHP Adana milletvekilleri, ilçe başkanları, meclis üyeleri, kent lokantasına ismi verilen Şehit Fatih Yeniay’ın ailesi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Tekin Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olarak Türkiye’nin dört bir yanında kurdukları Kent Lokantaları ile vatandaşların çaresiz olmadığını ilan ettiklerini söyledi.

Başkan Tekin “Çünkü biliyoruz ki yoksulluk kader değildir. İnsanın karnını doyurabilmesi, sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi en temel insan hakkıdır. Bizler halkın parasını halka harcayarak bu yoksulluk karşısında az da olsa halkımıza nefes aldırmaya çalışıyoruz. Yurdumuzun dört bir yanında pazardan eli boş dönen, akşamları pazardan çürük sebze meyve toplayan anne babaları görüyoruz. Okul masraflarıyla boğuşan, çocuğunu okutmak için bin bir zorluk çeken ailelerin feryadını duyuyoruz. Ömür boyunca çalışıp çabalayan emeklilerin açlıkla sınandığına şahit oluyoruz. Her gelen yıl gideni aratıyor. Mutfaktaki yangın her gün daha da büyüyor” diye konuştu. Tekin kent lokantaları açmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Törende konuşan Medyadan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ise kent lokantalarının Türkiye’ye yayılacağını belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ise kent lokantalarında başlatılan “Askıda Yemek” uygulamasına dikkat çekerek hayırseverlere duyarlı olma çağrısı yaptı. CHP İl Başkanı Anıl Tanburoğlu ise CHP tarafından bir halkçılık programı yazıldığına dikkat çekerek bu programın icra kısmını belediye başkanlarının gerçekleştirdiğini söyledi.

İstanbul’a bir kent lokantası daha