Sokak hayvanlarının öldürülmesinin yolunu açan yeni yasanın ardından CHP AYM'ye başvurdu. 182 sayfalık itiraz dilekçesi hazırlayan parti adına konuşan Günaydın bu yasa geçince sokak hayvanı katliamlarının arttığını vurguladı.

AK Parti’nin sokak köpeklerinin öldürülmesini önünü açan yasa teklifi Meclis’ten geçti. Kamuoyu ayakta çünkü sürekli köpek ölümleri haber geliyor ve vatandaşlar bunun hem yaşam hakkı ihlali olduğunu söylüyor, hem de yasanın bu duruma yol açacağını sürekli söylüyordu. Korkulan da olmaya devam ediyor. Önce Niğde’de sonra Altındağ’da köpekler öldürüldü.

CHP lideri Özgür Özel Altındağ’daki 11 köpeğin öldürülmesinin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak tepki çeken yasa için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını duyurdu. Özel partinin hukuk biriminin 180 sayfalık itiraz dilekçesi hazırladığını duyurmuştu. CHP bugün sahipsiz hayvanlarla ilgili 7527 sayılı ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve beraberindeki partililerin AYM’ye başvurusu öncesi bir grup hayvan sever AYM binası önünde bir araya geldi. Günaydın AYM’ye yaptığı başvuru sonrası grubun yanına gelerek açıklama yaptı. Günaydın yasanın öncelikle yürütmesinin durdurulması ve her halükarda iptali için dilekçelerini Anayasa Mahkemesi’ne teslim ettiklerini belirterek “Bir yasa Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren 60 günlük bir süre içinde AYM’ye taşınabilir. Anayasa koyucu bu süreyi herhangi bir düzenlemenin hakkıyla AYM dilekçesine konu edilebilmesi için yeterli süre olarak tanımlamıştır. Ancak konunun duyarlılığını ve ortaya çıkan hepimizin vicdanını yaralayan sokak köpeği katliamlarını görmek ve buna karşı hızla hazırlıklarımızı tamamlamak durumundaydık. Bu çerçevede meslek kuruluşlarından, barolardan, derneklerden, vakıflardan hayvan haklarıyla ilgili gönüllülerden onlarca, yüzlerce görüş aldık. Arkadaşlarımız, hukukçularımız, milletvekillerimiz bu çerçevede hafta sonları dahil olmak üzere çalıştılar ve bugün 182 sayfalık dilekçemizi Anayasa Mahkememize 13’üncü gün teslim etmiş durumdayız” dedi.

Günaydın konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Yasanın TBMM’den geçmesiyle Türkiye’nin dört bir tarafından gelen sokak hayvanlarına yönelik vahşet görüntüleri kamuoyu vicdanını derinden yaralamaktadır. AYM’yi mümkün olan en ivedi tarihte toplanarak ilgili yasayla ilgili derhal yürütmenin durdurulması kararını vermeye ve her halükarda yasayı tüm hükümleriyle beraber iptal etmeye davet ediyoruz. Bu iptal sonrasında TBMM tüm paydaşlarla bir araya gelerek yeniden tıpkı tarihsel müktesebatımızda olduğu gibi sokaklarımızda çocuklarımızın, hayvanlarımızın birlikte yaşamını güven içerisinde sürdürebileceği önlemleri alabilecek bir yasal düzenleme yapma sorumluluğu ve görevi vardır. AYM iptali sonrasında da TBMM’yi bu görevini yerine getirmeye davet ediyoruz.”

CHP, sokak hayvanları için AYM yolunda: Yasaya 180 sayfalık itiraz dilekçesi