Suriye ile normalleşme gündemi devam ederken CHP'nin temaslar için Şam'dan olumlu yanıt aldığı yönündeki açıklamasına "yalanlama" geldi. El Vatan Gazetesi'ne konuşan Suriyeli bir kaynak "Türkiye'deki herhangi bir siyasi partiyle temasımız yok" dedi.

Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme son günlerin en çok konuşulanlarından biri oldu. Özellikle de CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut’un açıklamalarından sonra… Bulut CHP’nin temas adımının Şam yönetimden olumlu cevap aldığını, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Suriye’ye gidebileceğini söylemişti. Bu açıklamaların üstünden sadece 24 saatin geçmesiyle Şam’dan “yalanlama” geldi.

Suriye’nin önde gelen gazetelerinden El Vatan’a konuşan bir kaynak Türkiye’nin iktidar ya da muhalefetinden bir partiyle temas halinde olunmadığını ifade etti.

El Vatan’ın söz konusu kaynağa dayandırdığı haberi CHP’nin Genel Başkanı Özgür Özel’in Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme talebine olumlu yanıt aldığı açıklamasını takip etti. Türkiye’de hükümet ve muhalefet partilerinden Suriye’yle ‘normalleşme’ konusunda yapılan açıklamaların arttığına dikkat çeken El-Vatan, Şam’ın ‘resmi tutumu’nun değişmediğini belirterek Beşar Esad’ın 26 Haziran’daki sözlerini hatırlattı.

Suriyeli diplomat 10Haber’e CHP temaslarını değerlendirmişti

Suriye ile normalleşme konusunu 10Haber’e değerlendiren Suriye Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Pierre Marjane “Şam bu konuyu ‘bir devletin bir devletle ilişki kurması’ ilkesi doğrultusunda ele alır ve bir tarafı diğerinin aleyhine ön plana çıkaracak şekilde taraflı bir diyalogdan kaçınmayı tercih eder” demişti. Sonrasında laf biraz Türkiye ile ilişkileri rayından çıkaran “içişlerine müdahale” eksenine gelmiş, şöyle devam etmişti Suriyeli diplomat: “Çünkü bu devletin içişlerine müdahale kabul edilir.”

Esad 26 Haziran’da ne demişti?

Suriye lideri Beşar Esad 26 Haziran’da Şam’da bir araya geldiği Rusya lideri Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev ile görüşmesinde Türkiye ilişkilerin normalleşmesi için tüm girişim ve inisiyatiflere açık olduklarını açıklamıştı. Esad Türkiye’nin Suriye devletinin kendi toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdığı sürece Türkiye-Suriye ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik görüşmelere açık olduğunu dile getirmişti.

‘Şam’a gidecek’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut Halk TV’de Gözde Şeker’in sunduğu Yeni Bir Sabah programında Özel’in Suriye ziyaretini değerlendirmişti. Bulut Suriye yönetiminin görüşme isteğini kabul ettiğini ve Özel’in Şam’a gideceğini duyurmuştu. Bulut Şam yönetimi ile temasa geçtiklerini belirterek ziyarete ilişkin olumlu yanıt aldıklarını söylemiş ve şöyle demişti: “Görüşme niyetine ilişkin bu konuların çözümü, niyet ifadesi karşılık buldu. Bundan sonrası sadece şartların olgunlaşması; nerede görüşme hangi tarihte bunlar konuşulacak. Biz görüşme talebimizi ilettik Şam’dan da olumlu cevap geldi.”

Özel arabulucu olmak istediğini açıklamıştı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erdoğan ile Esad arasında arabulucu olabileceğini söylemiş “Önce Esad Türkiye ile masaya oturmaya ikna edilmeli. Ben Esad’ı masaya oturmaya ikna edebilirim. Yeter ki Erdoğan’ın böyle bir niyeti olsun. Erdoğan’ın son açıklamasından da görüyoruz ki bizim burada attığımız adımlar Erdoğan’ı da cesaretlendiriyor. Bu mesele Türkiye’nin en yakıcı sorunu, sığınmacı sorununu bizim öncelikli meselemiz” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Özel’in açıklamalarıyla gündeme gelen “Suriye yönetimi ile ilişki kurulması” konusunda “İlişki kurulmaması için hiçbir sebep yok. Geçmişte ailece görüşmelere varıncaya kadar Sayın Esed’le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur” diyerek arabulucuya gerek olmadığı sinyali vermişti.

‘Davetimiz her an olabilir’

Türkiye ile Hollanda arasında oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası çeyrek final maçını izlediği Almanya ziyaretinin ardından yurda dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Beşar Esad’ın Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için adım attığı anda karşılık vereceklerini söylemişti: “Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir. Türkiye’de görüşme olması konusunda ise Sayın Putin’in yaklaşımları var. Irak Başbakanı’nın bu konuda yaklaşımları var. Biz her yerde arabuluculuktan bahsediyoruz da sınırımızdakiyle, komşumuzla niye olmasın?”

Suriyeli diplomat 10Haber’e konuştu: Normalleşme nereye, Şam’ın mülteciler için planı ne?

Erdoğan’dan bir Esad mesajı daha: Suriye ile ilişkileri eski haline döndürmek istiyoruz