Kobani davası 24’üncü tur duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye başladı. Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dava ile 14 Mayıs seçimlerini bağlantılayarak oy istediğini söyledi. Seçimleri işaret eden Demirtaş “Hesap sandıkta görülecek” dedi.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani Davası’nın 24’üncü tur duruşmasının ilki Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Üç gün sürecek duruşmada, savcılığın esas hakkındaki mütalaasını sunması bekleniyor.

Mahkeme başkanının yoklama yaptığı sırada HDP’li siyasetçilerin avukatları, “Acele ediyorsunuz. Bu davayı kapatmaya çalışıyorsunuz” ifadeleriyle mahkemeye tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, “Hayat kısa. Biz bir yararla bu işe girmedik bir yararla da bunu yapmayacağız. İddianameye bakarak karar vereceğiz” dedi.

Tutuklu HDP’li siyasetçilerden Sebahat Tuncel, salonda bulunanlara seslenerek seçimlerde iyi çalışılması yönünde çağrıda bulundu. Bunun üzerine izleyici sıralarından 14 Mayıs’taki seçimlerin sonrası işaret edilerek, “15 Mayıs’ta görüşürüz” denildi. Bunun üzerine Tuncel, “Hemen 15 Mayıs’ta görüşemeyiz de görüşeceğiz” yanıtını verdi.

Duruşma,Yaprak isimli gizli tanığın Eski Kars Belediye Eş Başkanı ve SES Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen hakkındaki ifadeleri ve mahkemeye eklenen dosyaların okunmasıyla başladı.

Demirtaş: YSK üyeleri suça ortak olurlarsa yargılanacaklarını bilmeli

Gizli tanık ifadesini okuyorsunuz, takipsizlik kararını okumuyorsunuz

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ayhan Bilgen hakkında yürütülen bir soruşturmada takipsizlik kararı verildiği halde bu takipsizlik kararı içerisinde yer alan gizli tanık ifadelerinin mahkemede okunduğunu ve kendilerine “suçlama” gibi sunulduğunu belirtti. Demirtaş, “Hukukla bağlı olmadığınızı gösteren bir örnek. Ayhan Bilgen hakkında takipsizlik kararı veren savcı kararını okumuyorsunuz ama bu takipsizlik kararında yer alan gizli tanık ifadelerini okuyorsunuz. Dava açıp mahkemenin birleştirilmesini talep etmiyor. Direkt takipsizlik kararı veriyor ve bu kararı dosyaya gönderiyor” diye konuştu.

Demirtaş, dosyada sorgusu yapılmayan kişilerin olduğunu hatırlatarak savcının mütalaa sunamayacağını savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin kürsüsünde Kobani davası ve kendisi hakkında yapılan açıklamaları okuyan Demirtaş, “Erdoğan’ın Türkiye’deki yetkileri hem cumhurbaşkanlığı hem de fiili yetkileri açısından ne olduğu biliniyor. Astığı astık kestiği kestik, bir otoriter yönetici. Yargıya açıktan müdahaleler yapabiliyor ve bunu da sözde kalmıyor pratikte gösteriyor. Bu zat diyor ki, ’14 Mayıs bu bakımdan büyük önem arz ediyor’. Bizim davamızla 14 Mayıs direkt bağlantılanıyor. ‘Bize oy vereceksiniz’ diyor. Sayıştay ve Danıştay’a tek imza ile üye atayan bir kişi bunu söylüyor” dedi.

Demirtaş: Bana Öcalan’ın yerine geçmem teklif edildi

Hesap 14 Mayıs’ta sandıkta görülecek

Demirtaş, mahkeme heyetine seslenerek “AKP seçim komisyonu heyeti olarak vereceğiniz hiçbir kararı tanımıyoruz. Bu bir mahkeme değil siz de yargıç değilsiniz. Hesap 14 Mayıs’ta sandıkta görülecektir. Bu bir siyasi çalışmadır. Sandıktan ne sonuç çıkarsa onun sonuçlarına herkes katlanacak. Biz de katlanacağız bu kumpas kararını verenler de katlanacak. Bize karşı ağır suç işlediniz. Sahte kumpas delillerin dosyaya girmesine izin verdiniz. Bir Recep Tayyip Erdoğan, iki Mehmet Uçum, üç Bekir Bozdağ, dört Süleyman Soylu; bunlar siyasi sorumlulardır kumpası kuranlardır. Siz de bir gün sanık sandalyesinde olacaksınız. Siz bizi burada tutarak ülkeyi felakete sürüklediniz. Diktatörlüğü inşa ettiniz. Soğanın otuz lira olmasına göz yumdunuz” dedi.

Mahkeme alenen suç işliyor

Demirtaş’ın ardından Kocaeli Cezaevi’nden SEGBİS’le duruşmaya katılan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, mahkeme heyetinin Cumhur İttifakı’nın seçim merkezi pozisyonunda olduğunu belirterek mahkemenin alenen suç işlediğini söyledi.

Deprem bölgesinde yaşananlara ve depremin ikinci günü ifadeye çağrılmalarına tepki gösteren Gültan Kışanak “Verecekseniz verin kararı, Allah kumpası kuranların da belasını versin. O gün bizim buraya SEGBİS ile çağrılmamız insanlık adına bir utançtı” diye konuştu.