Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘iç cepheyi güçlendirme’ çağrısından sonra AK Parti ve MHP’yle HDP ardılı DEM Parti arasında başladığı gözlenen ‘yumuşama’ ve beraberinde getirdiği ‘yeni çözüm süreci mi başlıyor’ tartışmalarından sonra gözler Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a çevrildi.
Kürt siyasetine damga vuran isimlerden olan Demirtaş uzun süredir PKK’ya silah bırakma çağrısı yapıyordu. Hatta bu mesajların Kandil’de rahatsızlık yarattığı ileri sürülüyordu. Özellikle Temmuz 2022’de peş peşe dile getirdiği görüşler bu bakımdan ilgi çekiciydi.
Eski HDP lideri T24 için kaleme aldığı yazıda “İğneyi kendimize batırmadan önümüze gelene çuvaldızı batırmanın kimseye yararı yok” diyerek partisine ‘değişim’ çağrısı yapıyordu: “Eğer diğer muhalefetten Kürt açılımı bekliyorsak biz de HDP olarak Türkiye açılımı yapmak zorundayız.”
Birkaç gün sonra gazeteci Murat Sabuncu’ya verdiği demeçte ‘devletin de PKK’nın da sorunu artık şiddet zemininin dışına çıkarmak zorunda olduğunu’ vurguluyor, şu görüşü dile getiriyordu:
“(…) Ben mümkünse PKK’nin Türkiye’ye karşı silahları tümden susturmasını, bırakmasını isterim. Ancak ve ne yazık ki ortada iki temel engel var, bunları da herkesin bilmesi lazım.
İlki hükümet askeri operasyon dışında hiçbir seçeneği devreye koymuyor, tartışmıyor, silahta ısrar ediyor. Oysa biz PKK’nin ikna edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Burada da ikinci engel çıkıyor, o da İmralı tecrididir. Çünkü PKK’yi ikna edebilecek kişi Öcalan’dır, onu da yıllardır tecritte tutuyorlar.
Bu engellere rağmen PKK silahlarını susturursa bundan mutlu olurum. Ama deneyimlerimiz, bunun kolay olmadığını gösterdi maalesef. (…)”
Gelinen noktada MHP, DEM Parti’ye “Türkiye partisi olma” çağrısı yapıyor, DEM Parti de “Zaten öyleyiz” diyor ve ‘çözüm’ için İmralı’yı işaret ediyor.
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de Kürtlerin artık çözümün silahta olmadığını görmeye başladığını söylemesi de dikkati çekiyor.
Haliyle gözler Demirtaş’a çevrilmiş durumda. Kendisi uzun süredir siyasi konularda açıklama yapmaktan çekinse de Edirne’ye trafiğin artacağı anlaşılıyor.
Demirtaş uzun süredir siyasi konularda açıklamalar yapmaktan kaçınırken, siyasetçilerin Edirne trafiğinin bugünden sonra artacağı görülüyor.
Bir süredir Demirtaş’ı ziyaret etmeyen DEM Parti yetkilileri kamuoyundan zaman zaman eleştiriler alıyordu.
Şimdiyse Demirtaş’ı önce eski HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ardından DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ile Tülay Hatimoğulları ziyaret edecek.
Siyasetçinin ziyaretçileri bu isimlerle de sınırlı kalmayacak.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de gelişmelerin ardından Edirne’nin yolunu tutacağı anlaşıldı. Ana muhalefetin ziyaret için Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptığı ortaya çıktı.
T24’te yer alan habere göre ziyaretin kesinleşmesi için resmi onay gelmesinin beklendiği belirtildi.