Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 47 yıl sonra sandıktan birinci çıktığı yerel seçimlerin ardından ana muhalefetle AK Parti arasında başlayan ‘normalleşme’ 1 Ekim’deki yeni yasama yılının açılışında bir nevi özelden genele yayıldı. CHP yıllardır izlediği politikanın aksine – her ne kadar alkışlamasa da – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis’i açmak için geldiğinde onu ayakta karşıladı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de senelerdir kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) hedefe koymak pahasına çağrılar yaptığı HDP ardılı DEM Parti’yle selamlaştı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Van Milletvekili Pervin Buldan ve Ağrı Milletvekili Sarrı Sakık’la tokalaştıktan sonra da şunları kayda geçirdi:
“Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barışı hedeflerken kendi ülkemizde de barışı tesis etmemiz gerekiyor.”
Siyasetçinin CHP lideri Özgür Özel’le diyaloğu da dikkati çeken başlıca ayrıntılardandı.
– Bahçeli: “Birbirimizi kırmıyoruz inşallah. Siyasetin doğası gereği bazen sert söylemler kullanıyoruz ama bu siyasetin gereği.”
– Özel: “Önemli olan saygıda ve sevgide eksiklik göstermemek. Herkes kendi doğrularını söyler, ama saygı da elden bırakılmaz.”
Siyaset sahnesinde hava bir anda mevsim normallerinin üzerine çıktı, yankıları partilerin grup toplantılarında da kendisini gösterdi.
Bahçeli, MHP sıralarına seslenirken bu adımı Erdoğan’ın ‘iç cepheyi güçlendirme’ çağrısından sonra attığını söyledi: “Uzattığım el milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el ilk meclisin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın isabetli sözlerinin meşale gibi yanan aydınlığıdır. Uzattığım el gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin temenni ve teklifidir.”
DEM Parti’nin buna yanıtı “Türkiye’de biz özgürlükleri, barışı, adaleti, yoksulun, emekçinin, kadının haklarını savunurken biz bir Türkiye partisiyiz zaten” oldu.
Her ne kadar iki parti arasında yeniden bir gerilim yaşanmaya başlasa da, Erdoğan Bahçeli’nin hamlesinden memnun. AK Parti grup toplantısında gündemi değerlendirirken konuyla ilgili şunları söyledi:
“Biz yeni yasama yılında siyasette artık farklı bir söylem görmeyi istiyoruz. Daha fazla uzlaşıya ihtiyacımız olduğu kanaatindeyiz. Milletimiz için hiçbir diyalogdan kaçınmayız. MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin yaptığı açıklamaları 85 milyonun kardeşliği adına çok anlamlı buluyorum. Cumhur İttifakı’nın uzattığı elin muhatapları tarafından da layıkıyla anlaşılmasını umut ediyoruz.”
Özel’e tepki: ‘Rakı reklamı yapmaktan vazgeç’
Buna karşın Özgür Özel’in kendileriyle ilgili eleştirilerine tepkiliydi.
Bu noktada araya girip ufak bir hatırlatma yapalım. CHP lideri geçen günlerde yalnızca bu yılın ilk dokuz ayında 295 kadının hayattan koparıldığını vurgulayarak AK Parti hükümetini “Bu toplum bu hale nasıl geldi? Bu canileri yaratan ve aramızda dolaştıran koşullar nedir? Bu siyasi rejim kim ne derse desin, beyanları, icraatlarıyla ve rakamlarla görülüyor ki kadınları eşit görmüyor. Kadınlara iyi gelmiyor” ifadesiyle eleştirmişti.
Erdoğan bu sözlere yanıtında tepkiliydi. Özel’in “CHP 10 yıl iktidarda kaldığında, gelir durumu bugünden 10 kat iyi olduğunda meseleyi şöyle tahayyül edin: Maaş aynı, mazot dört lira. Maaş aynı, benzin dört lira. Maaş aynı, dana kıyma 55 lira. Pirzola 70 lira. Büyük rakı 140 lira” şeklindeki vaadini de hatırlatarak şöyle konuştu:
“Sayın Özel belki bilmiyor olabilir, bir aşağılama ifadesi olarak kullandığı kahvedeki vatandaşlarımız şu hakikati çok iyi bilir, tüm dünyadaki kadına şiddetin en önemli sebeplerinden alkol ve madde bağımlılığıdır. Kadını, çocuğu ve aileyi mahveden, şiddetin en başında alkol geliyor. CHP Genel Başkanı Sayın Özel’e şunu tavsiye ediyorum, kadına yönelik şiddetle ilgili iki eli havada katkı sunmak istiyorsan, önce rakı reklamı yapmaktan vazgeç. Şiddet uygulayanların üçte biri alkol ve madde bağımlısı.”