Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'in gözünün Türkiye'de olduğunu söylemesinin ardından CHP bilgilendirilmek için 'kapalı oturum' istedi. TBMM Başkanı Kurtulmuş talebe 'kapalı oturum yapılabilir' yanıtı verdi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına dünya siper olamadı. Bununla da yetinmeyen İsrail’in yeni hedefi Lübnan oldu ve Hizbullah Lideri Nasrallah’ı öldürdü. Sonra Beyrut’u da bombalamaya başladı, ortadoğuda herhangi bir yeri vurabileceklerine dair tehditler savurdu. Bölgedeki savaş Türkiye’yi de birçok açıdan ilgilendirdiği için politikanın ana gündemlerinden biri oldu.

“İsrail, Gazze’deki hedeflerine ulaştıktan sonra şimdi Lübnan’a geldi. Lübnan’dan sonra nereye gider? Hangi hedefler üzerinde çalışır? Buna ilişkin birtakım öngörülerimiz var, şimdilik o öngörüler bizde kaldı” diyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İsrail’de Netanyahu ve ekibi içinde savaşın bölgeye yayılmasına dair ciddi bir arzu olduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları da İsrail’in Lübnan’a kara saldırısı ve İran’ın İsrail’i füzelerle vurması üzerine oluşan gerginliğin Orta Doğu’da bölgesel savaşa dönme ihtimali ile ilgili Türkiye’nin savunma ve güvenliğine yönelik bölgede ve dünyada yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiğini söyledi. Ayrıca gelinen durumun İsrail saldırılarının Gazze ile sınırlı kalmayacağı, bölge geneline yayılacağı yönündeki endişelerin ne kadar haklı olduğunu gösterdiği aktarıldı. TSK’nın Türkiye’nin bekasına yönelen veya yönelebilecek her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye muktedir olduğu aktarıldı.

Savaş gerginliğini en net dile getiren isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan TBMM’nin yeni yasama yılı açılış konuşmasında “Vadedilmiş topraklar hezeyanıyla hareket eden İsrail yönetiminin Filistin ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer bizim vatan topraklarımız olacaktır” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Ülkenin Cumhurbaşkanı çıkıp da Meclis’in kürsüsünde ‘İsrail Türkiye’ye saldıracak’ diyorsa bir kapalı oturma acilen ihtiyaç vardır. Gelecekler ve bu Meclis’i bilgilendirecekler” yanıtını verdi.

Özel’in “kapalı oturum” çağrısına TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan olumlu yanıt geldi. Kurtulmuş Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gashi ile TBMM Tören Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili bir gazetecinin sorusu üzerine “İlgili bakanların katılımıyla Meclis’te İsrail’in yayılmacı politikaları ve Türkiye’nin geliştirebileceği tedbirler konusunda kapalı oturum yapılabilir” dedi.

İsrail bildiğiniz gibi: Beyrut’un göbeğinde sağlık merkezi vurup tahliye emrini genişlettiler