Ana muhalefet partisinin 31 Mart 2024’te düzenlenen yerel seçimlerde Türkiye haritasını büyük ölçüde kırmızıya boyaması ve 47 sene sonra sandıktan birinci çıkması siyasette dengeleri değiştirdi.
Genel başkan olarak girdiği ilk seçimdeki zaferin ardından yumuşak mesajlar veren ve ‘makama saygılı olacağını’ belirten CHP lideri Özgür Özel ilk olarak “Birinci partiysek aramak bana düşer” diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bayramlaşmış, ardından randevu talep etmişti.
Erdoğan – Özel görüşmesi bugün AK Parti Genel Merkezi’nde saat 16.00’da başlayacak. Kulislerde bu buluşmanın iki partinin de siyaseten izleyeceği yol haritasına dair işaretler verebileceği konuşuluyor.
Özel’e eski Washington Büyükelçisi ve İstanbul Milletvekili Namık Tan eşlik edecek, gündeme gelen konularla ilgili not tutacak. Cumhurbaşkanlığı’nda görevli bir büyükelçinin de aynı işi üstlenmesi bekleniyor.
Peki ne konuşacaklar?
Ana muhalefetin çantasında ekonomiden yargıya, dış politikaya geniş yelpazede başlıklar bulunuyor.
Gıda, barınma, eğitim, ulaşım gibi hayati kalemlerdeki yüksek zamlara yetişemeyen asgari ücret ve emekli maaşlarına ek olarak öğrencilerin sorunları, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) seçilen ancak sonradan vekilliği düşürülen Can Atalay’ın durumu, Gezi davası tutukluları, kayyum uygulamaları, vize krizi gibi maddelerin zaten masada olması bekleniyordu.
İki liderin bir araya geleceğinin kesinleşmesinden sonra konuşulmasına kesin gözüyle bakılan bir diğer başlık ise ‘yeni anayasaydı.’ CHP Genel Başkanı’nın “Önce mevcut anayasaya uyulsun” mesajı vereceği bilgisi yansıyordu.
10Haber’in edindiği bilgilere göre dün itibariyle tüm bunlara bir yenisi eklendi: “1 Mayıs.”
Sendikalar 1 Mayıs kutlamaları için Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) işçilerin ‘ortak hafızası’ ve ‘sembolik değeri’ olduğunu tescillediği Taksim Meydanı’nı işaret etmiş, ancak valilik alanın buna uygun olmadığını ileri sürerek özel bir dizi yasak getirmişti.
Dün İstanbul’da Taksim’e çıkan, çıkma ihtimali olan her nokta bariyerlerle çevriliydi. Ulaşımın durdurulduğu kentte kimi zaman kaldırımda yürümek dahi imkansızdı. Buna rağmen insanlar tertip komitesinin çağrısıyla Taksim’e yürümek üzere Saraçhane’de toplandı.
Özel de İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Saraçhane’deydi:
“Bunu doğru bulmadığımızı Sayın Bakan’a (Ali Yerlikaya) anlatmaya çalışıyoruz. Bir ülkenin en dünyaca bilinen meydanında 1 Mayıs kutlanmıyorsa, o ülkenin demokrasisi sorgulanır. Tedirgin iktidarlar, özgüvensiz iktidarlardır. Kaba kuvvetle sağlanan iktidar, sonu yaklaşan bir iktidardır. Bugün yaşananlar iktidarın özgüven eksikliğini, demokrasi eksikliğini gösteriyor.
İçişleri Bakanı ile defalarca görüştük. Kişisel olarak iyi niyetli, diyaloğa açık çabasını takdir etmekle birlikte İçişleri Bakanı’nın üzerindeki irade, müzakere imkanlarını ortadan kaldırıyor. Kişisel çabası tamam ama her aşama bir yerde tüm çabalar tıkanıyor. Herkes özgürce Taksim’e girip çıkabildiği zaman sizin egemenliğiniz tescillenir. Polisle Taksim’i koruyorsanız, sizin egemenliğiniz polis kuvvetine dayalıdır. Bu vakitten sonra İçişleri Bakanı ile yeni bir şey konuşmanın anlamı yok. Kendisi maalesef ‘kabul edilmedi’, ‘uygun görülmedi’ diye cevap veriyor.”
Nitekim polis Saraçhane’de toplananlara biber gazıyla müdahale etti.
Bu gelişme nedeniyle Özel’in Erdoğan’la görüşmesinde 1 Mayıs konusunu ve dün yaşananları da gündeme getireceği belirtiliyor.