Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Ataşehir’deki Ahmet Keleşoğlu Fen Lisesi’nde düzenlenen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Tanıtım Programı’na katıldı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli tartışmalara neden olan yeni müfredattı. Eleştirilerin ortak noktası ise eğitimin paydaşlarıyla şeffaf bir süreç yürütülmemesiydi. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimizi okumak için tıklayın.
21 yıl önce dört önceliklerinden birinin eğitim olacağını söylediklerini belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, her yıl bütçeden ‘aslan payını’ eğitime ayırdıklarını söyledi. Eğitimde fırsat eşitliğini kuvvetlendirmek için kapsamlı adımlar attıklarını ifade eden Erdoğan “Sadece 1 yılda 19 milyon 600 bin öğretim materyalinin baskı ve dağıtımı yapıldı. 2003 yılından bu yana 372 bin 995 adet yeni derslik yapımını tamamlayarak eğitim camiamızın hizmetine sunduk. OECD ortalamasını önemli ölçüde yakalamış bulunuyoruz. 5 yaş okullaşma oranını yüzde 95’e çıkardık” dedi.
‘Aile konusu bizim için hayati öneme sahip’
Cumhuriyet tarihinin en fazla öğretmen atamasını yapan hükümet olduklarını savunan Erdoğan “Mayıs ayında 45 bin öğretmeni öğrencilerle buluşturduk. 4 bin 366 engelli öğretmenin atama işlemlerini tamamladık. Atayacağımız 20 bin yeni öğretmenle eğitim ordumuzu daha da güçlendireceğiz. Söz verdiğimiz üzere öğretmenlerinin ek göstergelerini 3600’e çıkardık” diye konuştu.
4+4+4 sistemiyle zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkardıklarını söyleyen Erdoğan, meslek okullarına ‘üvey evlat’ uygulamasına son verdiklerini kaydetti. Seçmeli dersler havuzunu genişlettiklerini ve nezaket kuralları gibi dersleri ilave ettiklerini aktardı. “Aile konusu bizim için hayati öneme sahiptir. Çocuklar küresel kültürün dayatmalarına maruz kalıyor” diyen Erdoğan çizgi filmlerden sinema yapımlarına kadar pek çok alanda çocukların kültürel dayatma projeleriyle sık sık karşılaştıklarını ifade etti.
Teknoloji devrimini önemsediklerini anlatan Erdoğan, değişim ve yenilenmenin eğitimin ruhunda olduğunu söyledi. Teni bilgilerle birlikte eğitimin de güncellenmesi gerektiğini belirten Erdoğan bu noktada yine ‘kökler’ vurgusu yaptı: “Mühim olan yenilenmeyle birlikte köklerden kopmamaktır.”
“Eğitimin alt yapısı gibi temel değerlerinde sorunlar vardı. Bizi yansıtan bir eğitim modelimiz maalesef olmadı. Eğitim sistemimiz ezberciliğe dayanıyordu. Sanata, spora, kültüre, edebiyata hak ettiği değeri vermeyen sorgulamayı teşvik etmeyen bir eğitim sistemiyle uzun yıllar idare ettik. Yasakçılık ve tek tipleştirme bu dönemin özelliğiydi” diyen Erdoğan, başörtüsü yasaklarına değindi. Sadece üniversitede değil kamuda da başörtüsünün yasak olduğunu söyleyen Erdoğan “Birileri bu ülkede yasakların kalkmasını istemedi. Müfredatın zenginleşmesini istemediler. Göbeğini kaşıyan adam diyerek aşağıladıkları insanların çocuklarının kendileriyle eşit imkana sahip olmasını istemediler. Türkiye’de gerçek manada bir sınıfsal değişikliğin gerçekleşmemesi için her şeyi yaptılar” dedi.
’28 Şubat artıklarına boyun eğmeyiz’
Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okullara LGS öncesi bir yazı göndermişti. Bu yazıda “Mamak Kaymakamlığı İlçe Müftülüğü’nün ÇEDES yıl sonu kültür şenlikleri kapsamında, 01.06.2024 Cumartesi günü LGS’ye girecek öğrencilere moral ve motivasyon açısından Mamak Merkez Camii’nde Sabah namazı, Kuran-ı Kerim Tilaveti, Namaz, Tesbihat ve Dua İle ‘Ailecek Huzurla Kıyamdayız, Gençler İçin Duadayız’ programı gerçekleştirileceğine ilişkin ilgili yazı ekte gönderilmiş olup öğrenci ve velilerin teşvik edilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” deniyordu. Eğitimciler buna tepki göstermişti, 10Haber de olayı ilk kez gündeme taşımıştı.
Erdoğan il ya da ilçe belirtmedi ama bu olaya atıfta bulunarak “Öğrencilerimizin bir sınav öncesinde velilerimizle birlikte camiye davet edilmesi birilerini rahatsız ediyor. Kimseyi zorlama yok, sadece gönüllülük esasına göre bir davet var. Buna bile tahammül edemiyorlar. 28 Şubat artıklarına boyun eğmeyiz. Geriye dönüp baktığımızda bu ülkeye boşu boşuna çektirilen acılara üzülüyorum” dedi.
Eğitim, öğretim konusunun günübirlik siyasi tartışmaların çekişme alanından uzak tutmak istediklerini söyleyen Erdoğan “Bu meseleyi ideolojik kavgalarınıza meze yapmaktan gelin vazgeçin. Ben de babayım. 4 çocuğumun dördü de imam hatip mezunu. Harvard’ı bitiren var. Mesele imam hatipi bitirmek değil. İmam hatipten sonra bu çocuklar neleri bitiriyor. Harvard’sa Harvard… Eğitim-öğretimde on yılların ihmallerini düzeltmeye kararlıyız” dedi.