Erdoğan 12 Eylül darbesinin 44'üncü yılındaki mesajında "Demokrasinin bir daha asla 12 Eylül, 27 Mayıs, 28 Şubat ve 15 Temmuzvari saldırılarla karşı karşıya kalmaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz" dedi.

12 Eylül 1980’de yapılan askeri darbenin üstünden 44 yıl geçti. Kenan Evren’in liderliğindeki darbede her kesimden milyonlarca insan mağdur oldu. Siyasi partilerin hepsi kapatıldı.

Resmi makamların verilerine göre 650 bin kişi gözaltına alındı, 230 bin kişi askerî mahkemelerce yargılandı, 48 kişi idam edildi. Darbeden sonra ilk seçim 6 Kasım 1983’de yapıldı. Ancak darbenin ve darbecilerin etkisi on yıllarca sürdü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda darbeyle ilgili şunları söyledi: “Yüz binlerce insanın gözaltına alındığı, binlercesinin idamla yargılandığı, hemen her ailenin yaşanan acılardan nasibini aldığı, demokrasinin askıya alındığı 12 Eylül Askeri Darbesi’ni aradan geçen 44 yıla rağmen unutmadık, unutmayacağız. Türkiye’nin ve Türk demokrasisinin bir daha asla 12 Eylül, 27 Mayıs, 28 Şubat ve 15 Temmuzvari saldırılarla karşı karşıya kalmaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz, almaya da devam edeceğiz.”

Bir 12 Eylül hikayesi: Saldırılarda aynı silah, idamlarda aynı urgan