Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye davet ettiği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın davete yanıt vermemesi üzerine ipler gerilmişti. Erdoğan da davetine yanıt vermeyen Abbas’a seslenerek “Önce bizden özür dilemesi lazım” ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 27 Temmuz’da dile getirdiği bu sitemden birkaç gün sonra Abbas’ın Türkiye ziyareti kesinleşti.
Erdoğan ile görüşecek, mecliste konuşacak
Ziyaret tarihinin açıklanması Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da uğradığı suikast sonucu ölmesinden sonra geldi. Duyuruyu Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa yaptı. Açıklamaya göre Mahmud Abbas 14-15 Ağustos’ta Türkiye’de olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek olan Mahmut Abbas 15 Ağustos’ta Meclis’te de konuşma yapacak.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun “Filistin Devlet Başkanı Sayın Mahmut Abbas 14-15 Ağustos’ta ülkemize bir ziyarette bulunacaktır. 14 Ağustos Salı günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Sayın Abbas 15 Ağustos Çarşamba günü Gazi Meclisimizin Genel Kuruluna hitap edecektir” açıklaması yaptı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da “Önümüzdeki günlerde inşallah bir aksilik olmazsa Sayın Abbas’ı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na davet edeceğiz ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, milletvekillerinin huzurunda Filistin davasını anlatacak. Böyle bir programın hazırlığı içerisindeydik. Tabii dün akşam karşılaşmış olduğumuz bu ağır tablo karşısında bu programları daha kuvvetli, daha önemli hale getirmek için elimizden geleni yapacağız” demişti.
Erdoğan: Önce özür dilemeli
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan cumartesi günü Rize’de yaptığı konuşmada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Türkiye’nin ziyaret davetine icabet etmediğini ve bu sebeple “özür dilemesi gerektiğini” belirtmişti. Sivil Toplum Kuruluşları ve Sektör Temsilcileri Buluşması etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı “Bazı siyasi partiler diyorlar ki ‘Hükümet Filistin Başkanını Türkiye’ye davet etsin ve Parlamentoda konuştursun.’ Size davet etmediğimizi kim söylüyor? Davet ettiğimiz halde gelmeyen Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım. Davet ettik gelmedi. Bekliyoruz bakalım gelebilecek mi?” demişti.
Abbas’ın başkanlığındaki El Fetih ağırlıklı Filistin Yönetimi işgal altındaki Batı Şeria’nın bir kısmını kontrol ediyor.
Ankara’da görüşmüşlerdi
Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas Ankara’nın Mart ayında yolunu tutmuş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı’nda görüşmüştü. Bir buçuk saatlik görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklaması yapmıştı. Erdoğan sözlerinde garantörlük sorumluluğunu üstlenmeye her zaman hazır olduklarını da belirtmişti. Uluslararası bir barış konferansının tertip edilmesi ve bir yol haritasının kabul edilmesi gerektiğini belirten Abbas da “Bu çabalar bağlamında biz Türkiye’nin rolünü önemsiyoruz” diye konuşmuştu.
Türkiye savaş sonrası Gazze planları için Hamas ve Filistinli grupları plan dışı bırakmaya çalışan İsrail’e karşı El Fetih ve Hamas arasında uzlaşı hükümeti kurulmasına yönelik çabalara girişmişti. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için gittiği Tahran’da öldürülen İsmail Haniye liderliğindeki Hamas, Abbas liderliğindeki El Fetih ve diğer Filistinli direniş örgütleri Ankara arabuluculuğunda değil Çin’in devreye girmesiyle el sıkışmıştı.
Abbas’ın Türkiye ziyareti Türkiye ile yakın ilişkileri olan Haniye’nin ölümünün ardından gerçekleşecek.
Ne olmuştu?
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak için Tahran’da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu 31 Temmuz’da sabaha karşı yaptığı açıklamada Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu.
İran ve Hamas Hareketi suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Haniye 6 Mayıs 2017’de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal’in yerine Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.