Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunan mevkidaşı Gerapetritis'le yaptığı görüşmede Ege sorunlarının çözümü için başlatılması planlanan yeni süreci konuştu. Görüşmede 'diyaloğa devam' mesajı verildi.

Dün Atina’ya giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunan mevkidaşı Yorgo Gerapetritis’le 2025 başında liderler seviyesinde yapılması öngörülen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey (YDİK) toplantısının hazırlıklarını ele almak üzere bir araya geldi. Görüşmede öne çıkan konu, Ege sorunlarının çözümü için başlatılması planlanan yeni süreç oldu. Bu konudaki somut gelişmeyi, “Kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge konusunda başlayacak kapsamlı görüşmelerin ön şartlarını konuştuk” diyen Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis kamuoyuna duyurdu.

Fidan ise “Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler olumlu yönde ilerlemekte. Çok boyutlu işbirliğimiz giderek güçleniyor. Ticaret, ekonomi ulaştırma, turizm ve kültür gibi alanlarda hep beraber önemli adımlar atıyoruz” dedi.

Görüşmede, iki ülke arasında yeni alanlarda işbirliği yapılabileceğinin ele alındığını ve buna yönelik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Fidan, “Birbirimizi kritik konularda daha iyi anlamak için çaba gösteriyoruz. İçinde bulunduğumuz bölge, çok sayıda sorun barındırmakta. Bu zor coğrafyada Türkiye ve Yunanistan’ın karşılıklı güven içinde hareket edebilmesi gerekiyor” dedi.

Fidan ‘kazan-kazan’ yaklaşımıyla halkların refahına ve huzuruna katkı sağlanabileceğini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in bu yöndeki siyasi iradelerini açık bir şekilde ortaya koyduğunu hatırlattı. Fidan, ilerleyen aylar için yol haritasının gözden geçirildiğini dile getirerek, 2025’in ilk aylarında Ankara’da yapılması planlanan, liderlerin katılımıyla gerçekleştirilecek, 6. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının hazırlıklarının ele alındığını anlattı.

Bu toplantı kapsamında, imzalanabilecek anlaşmalar üzerine çalışmaların sürdürüldüğüne dikkati çeken Fidan, şöyle devam etti: “Bakanlıklarımız arasındaki siyasi diyalog ve pozitif gündem ortak eylem planı toplantıları ise önümüzdeki ay Atina’da gerçekleştirilecek. Diğer bakanlıklarımız arasındaki temaslar da devam ediyor. Başta ulaştırma ve turizm alanlarında olmak üzere ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımız yakın dönemde bir araya gelecekler.”

‘Bildiğiniz gibi Ege’de görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek’

İki ülke arasındaki ticaret hacminin hedefinin 10 milyar dolar olduğunu hatırlatan Fidan, bu hedefe ulaşmak için ortak çabaların sürdürüldüğünü belirtti.

Fidan, “2023 yılında 5,8 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimizin bu yıl sonunda 6 milyar doları geçmesini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz aylarda tesis ettiğimiz ortak iş konseyinin ticari ve ekonomik ilişkilerimiz bakımından önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Görüşmede Yunan mevkidaşı Yerapetritis ile Ege ve Doğu Akdeniz bağlamındaki hususların, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilkeleri temelinde kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirtti.

Bakan Fidan, “Bildiğiniz gibi Ege’de görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek. Bunları geçmişte istişari görüşmelerde de ele alıyorduk. Gerçekçi davranmamız ve sorunlarımıza doğru teşhisler koymamız gerekiyor, üzerinde çalışmamız ve çözüm aramamız gereken Ege’de birbiriyle bağlantılı pek çok sorun var. Bunları sadece kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge meselesine indirgeyemeyiz. Gerginlik ve kriz yaratma potansiyeli olan tüm sorunları, karşılıklı saygı ve işbirliği temelinde ele almalıyız” diye konuştu.

İstişari ve istikşafi görüşmeler

Türkiye ve Yunanistan, 1996’daki Kardak krizinde olduğu gibi sıcak çatışmaya neden olma potansiyeli olan Ege sorunlarının çözümü için 2000’li yılların başından bu yana temas içinde. 2002’de “istikşafi görüşmeler” adı altında sorunların keşfedilmesi ve tanımının yapılması için başlatılan süreçte 60’tan fazla görüşme yapıldı. Taraflar, son dönemde bu sürecin adını “istişari görüşmeler” olarak değiştirdi ancak son dönemde bu başlık altında görüşme gerçekleştirmedi.